Deel dit artikel:

Tage wie diese um zu vergessen

‘Tage wie diese’ van de Duitse rockband Die Toten Hosen was vorig jaar het themalied van de Transalp, de rittenkoers die een peloton van 1.200 cyclorijders dwars door de Alpen stuurt. Welnu, dat is het dit jaar opnieuw. Bij de start van de eerste etappe in het Duitse Sonthofen werd het enkele minuten voor de start al duidelijk. ‘Tage wie diese’, een aardige meezinger, bleek nog niet uitgemolken. Het aanstekelijke nummer verwoordt het unieke karakter van zo’n Transalp, één en al fun en vol van onvergetelijke momenten om na te vertellen. Soms toch. Niet dit jaar.

De Transalp 2013 heeft er nu twee etappes opzitten en er heerst een rouwstemming. Letterlijk. Tussen Sonthofen en Sankt-Anton am Arlberg verongelukte één van de deelnemers. In de afdaling van de Arlbergpass, op nauwelijks drie kilometer van de finishplaats, kwam een renner uit het Duitse Erlangen om een nog ongekende oorzaak hard ten val. Hij verloor de controle over de fiets en crashte over de vangrail. Er kon geen hulp meer baten, hij liet onmiddellijk het leven.

’s Avonds, op de ‘pastaparty’ sijpelde het nieuws door bij de deelnemers. Toen omstreeks 19 uur het aangeslagen organisatiecomité het woord nam, heerste een indrukwekkende stilte. De daarop gevraagde minuut stilte had niet stiller gekund. ‘Iemand van ons’, iemand die net zo zot is van de fiets als wij, is omgekomen bij hetgeen hij het liefst van al doet: fietsen. Het is moeilijk te vatten en zet ons met z’n allen pardoes met de voetjes op de grond.

’s Anderdaags verliep de tweede etappe naar Imst in een bedrukte sfeer. Niet alleen door het drama dat zich een dag eerder had voltrokken en dat nog rondwaarde tussen de oren van de deelnemers, maar ook door het rotweer. Door de koude temperaturen, de regen en de voorspelde sneeuw werd de langste etappe van de Transalp geannuleerd en ingekort van 150 tot 40 km. Maar goed ook, achteraf gezien. Het werd nu al 40 km trillen en rillen tot Imst waar vooral de warme vruchtenthee het goed deed.

Nee, de eerste dagen van de Transalp 2013 zijn geen ‘Tage wie diese’ geworden zoals Die Toten Hosen ze bezingt. Het zijn… Tage um schnell zu vergessen.