Deel dit artikel:

Tæru: de eerste sportaccommodatie op hoogte in België

Op hoogtestage zonder daarvoor eerst een lange reis te moeten afleggen? Het kan dankzij de komst van Tæru, de allereerste sportaccommodatie op hoogte in België.

Tæru biedt meer dan tien hoogtekamers. Hierin kunnen professionals en amateurs zich voorbereiden op hun sportieve doelen. Het scheelt een pak geld, want je hoeft niet meer naar bijvoorbeeld Livigno of de Sierra Nevada. Tæru is gevestigd in het Luxemburgse Erezée, tussen Durbuy en La Roche-en-Ardenne. De naam is afgeleid van een Japans woord; het staat voor het moment waarop je toch blijft volhouden, net wanneer je denkt dat je niet meer door kunt.

Omgebouwde boerderij

Initiatiefnemer is Dirk Baelus, voormalig Belgisch kampioen triatlon en oprichter van het plantaardige sportvoedingsmerk Innerme. Met ecologische materialen bouwde hij een oude boerderij om tot de eerste Belgische groepsaccommodatie op hoogte.

Baelus: “Het idee van Tæru is toevallig ontstaan. De plannen voor de verbouwingen waren al gemaakt en de renovatie was al gestart. Ik had Adrie van der Poel uitgenodigd om eens te komen kijken om hier eventueel een cyclocross-parcours aan te leggen. Op een moment wees de ex-profrenner – en vader van – me erop dat dit domein nog vele andere mogelijkheden had. En dat ik daar toch maar eens over moest nadenken. Ik zal hem daar dus altijd dankbaar voor zijn!”

Train in rust

Tæru telt negen tweepersoonskamers die uitgerust zijn om slapen op hoogte te simuleren. De hoogte is voor iedere kamer individueel instelbaar en kan bijgestuurd worden op basis van je saturatie. Dit is de meest efficiënte en wetenschappelijk onderbouwde manier om een hoogtestage toe te passen en meer rode bloedcellen aan te maken.

Baelus: “De site bevat drie grote gîtes voor in totaal 43 personen. De vroegere koeienstal is verbouwd tot een grote sporthal met twee ruimtes op hoogte én met zwembad, er is een fitnessruimte voorzien, een polyvalente zaal, een massageruimte, een sportsbar en een zone voor hittetraining. Kortom, alles wat een topsporter nodig heeft. Op het domein zelf kan je trainen op een verrassend cyclocross-parcours en de omgeving leent zich perfect voor professionele en recreatieve wielerteams, mountainbikers en triatleten.”

Tæru kan volledig afgehuurd worden zodat je team met privacy en in rust kan trainen maar ook genieten. Baelus: “Ik ben vooral blij dat we dit in België kunnen aanbieden. Dankzij Tæru krijgen teams en sporters ook in eigen land de kans om zich op hoogte een betere conditie aan te kweken. Ik ben hier erg trots op.”