Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Succesvol daten? Stap op de fiets!

Het is Valentijnsdag. Ben jij nog op zoek naar een relatie? Stap dan gewoon eens op de fiets met je date. Want wat blijkt: sportief fietsen door de natuur is een prima manier om het succes van een afspraakje te vergroten. Onderzoeksbureau Consumatics trekt die conclusie op basis van een analyse van wetenschappelijke onderzoeken. Fietsmerk Gazelle gaf daartoe opdracht.

Er zijn veel mensen die bij een etentje op hun eerste date recht tegenover elkaar zitten. Niet doen, zegt onderzoeker Wenda Linthorst. “Wanneer je iemand recht in de ogen aankijkt, zijn we minder goed in staat om ons uit te drukken. Het brein moet dan twee verschillende taken uitvoeren in hetzelfde gebied van de hersenen. Daardoor komt het gesprek maar moeizaam op gang. Op de fiets hebben we daar geen last van. De gesprekken zijn veel beter. En als er toch een keer een stilte valt voelt dat natuurlijk aan.”

Opwinding
Fietsen verhoogt de hartslag. Daar komt een psychologisch effect bij om de hoek kijken: excitation transfer theory. Linthorst: “Het brein is niet goed in het onderscheiden van de redenen waarom de hartslag omhoog gaat. Als je meer opwinding in je lijf hebt, relateer je die automatisch ook aan de persoon in je omgeving. Daardoor ervaar je die als positiever. Rij dus samen tegen die dijk of heuvel op. Je brein weet dan niet of je hart nu sneller is gaan kloppen door het fietsen of door je date. Zijn het de vlinders of is het toch de adrenaline van het bewegen? Samen fietsen vergroot de kans op een succesvolle date.”

Zelfvertrouwen
Ook andere studies laten zien waarom de fiets hét datemiddel kan zijn. “Je zelfvertrouwen neemt toe als je beweegt. Dat komt goed uit, want bij daten is vertrouwen essentieel. Dit maakt je aantrekkelijker. Ook moet je jezelf open durven stellen voor een ander”, zegt Linthorst. Ze wijst erop dat mensen het beste kunnen kiezen voor een rit door de natuur. “Dan is er meer focus op het samenzijn en niet op de omgeving. Als je met alle zintuigen rust ervaart, voel je je meer op je gemak.”