Deel dit artikel:

Studenten verkopen ‘Airbnb voor fietsen’ aan Amerikanen

Jongeren cashen met verkoop van fietsverhuurwebsite.

Het is de droom van veel jonge ondernemers: op een zolderkamertje een goed idee ontwikkelen, een bedrijf opzetten en dat op den duur voor veel geld verkopen aan een buitenlandse partij. Het gebeurde bij de Nederlandse start-up Cycleswap. De onderneming is sinds amper een jaar vanuit Amsterdam actief als een soort Airbnb voor fietsen. Mensen die hun fietsen niet gebruiken kunnen deze via de website huren. Het Amerikaanse Spinlister, in zestig landen actief met diensten, ziet het in de onderneming zitten en neemt die over.

De studenten van Cycleswap hadden geen flauw benul wat hen te wachten stond toen de Amerikanen aanklopten. “Wij dachten dat ze samen een marketingactie wilden doen”, vertelt Joran Iedema, één van de oprichters, bij RTL. “Toen werd er opeens een bod uitgebracht.” Hoewel de studenten niet de intentie hadden hun idee en bedrijf te verkopen, gingen ze toch overstag. Of de hoogte van de som daarmee te maken heeft, blijft gissen. “Het is heel jammer, maar daar mogen we niets over kwijt. Dat staat zo in het contract.”

De oprichters blijven actief binnen de grotere organisatie. Via Cycleswap worden nu dagelijks tien tot vijftien fietsen verhuurd. Nog geen hoog aantal, maar de Amerikanen ruiken en zien klaarblijkelijk potentie. Een tweewieler huren kost gemiddeld 8 euro per dag. Hoeveel precies is afhankelijk van het type fiets. “Bakfietsen gaan bijvoorbeeld voor veel meer, zo’n 30 tot 40 euro. Het ligt aan het segment.”