Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Stromer ST5 ABS: speed pedelec met geïntegreerd antiblokkeersysteem

Steeds meer speed pedelecs sieren onze straten. Ze zijn een alternatief voor het openbaar vervoer en de auto in dichtbevolkte plaatsen. Stromer heeft voor dit soort doeleinden een nieuw model gelanceerd, de ST5 ABS. De fiets sleepte al een iF Design Award 2021 in de wacht.

Deze snelle fiets van Zwitserse makelij ondersteunt net als alle speed pedelecs tot 45 kilometer per uur. Hij heeft het stempel ‘veilig’ opgedrukt gekregen. De STA5 ABS is volgens Stromer de eerste speed pedelec ooit die over een standaard ingebouwd en volledig in de bike geïntegreerd antiblokkeersysteem (ABS) beschikt.

Dit systeem verhoogt de veiligheidsstandaard aanzienlijk. De ST5 ABS haalt immers hoge snelheden en moet soms abrupte remmanoeuvres in drukke, stedelijke omgevingen maken. Dan is controle gewenst. De ABS aan het voorwiel voorkomt het blokkeren en het zijwaarts wegschuiven van het voorwiel en zorgt ervoor dat het achterwiel niet van de grond komt. De bike blijft in elke situatie manoeuvreerbaar.

De ST5 ABS legt de lat ook qua design hoog. Onderdelen zijn zo veel mogelijk in het frame geïntegreerd voor een rustige uitstraling. De gepolijste lasnaden en een verfijnd lakwerk in Granite Grey benadrukken het cleane, strakke design.

De naafmotor is met een vermogen van 850 watt behoorlijk krachtig te noemen. Als speedbiker heb je keuze uit drie ondersteuningsniveaus en een extra sportmodus. Die zorgt voor een krachtige, maar stille acceleratie bij een bereik van tot wel 180 kilometer. Daarbovenop beschikt het vlaggenschip van Stromer over een hoogwaardige uitrusting, waaronder de elektronische Shimano Di2 schakeling met elf versnellingen, de sterke Supernova M99 Pro koplamp en de krachtige 4-zuigerrem van TRP.

Diefstalbescherming

Via de gratis OMNI app kan je als fietser rijstatistieken opvragen. Hierin zijn ook de motorinstellingen aan te passen aan de persoonlijke voorkeuren en worden software-updates automatisch ‘over-the-air’ uitgevoerd. De OMNI app beschermt de fiets tevens op verschillende manieren tegen diefstal: met een motorblokkering, alarmfunctie en locatiebepaling via GPS. Met ‘smartlock’ via Bluetooth kan de fiets dan weer automatisch worden vergrendeld en ontgrendeld.

De ST5 ABS heeft een adviesprijs van 10.328 euro. In Belgie, Nederland en Luxemburg zit daar een mobiliteitsverzekering van VAB voor één jaar bij.