Deel dit artikel:

Sram Eagle Powertrain

Met de Sram Eagle Powertrain duikt Sram de wereld van de e-mountainbike binnen. De eerder dit jaar geïntroduceerde vernieuwde Eagle-aandrijflijn maakte reeds komaf met voorderailleur, bekabeling en derailleurhanger. De Eagle Powertrain maakt verder komaf met compromissen. Sram heeft nu eigenlijk al haar belangrijkste technologieën samengevoegd tot één systeem. De Eagle Powertrain is een compleet en draadloos e-mountainbike systeem waarbij vermogen zo wordt toegepast dat de rijder steeds een erg natuurlijke rijervaring krijgt.

De Eagle Powertrain maakt verder komaf met compromissen. Sram heeft nu eigenlijk al haar belangrijkste technologieën samengevoegd tot één systeem. De Eagle Powertrain is een compleet en draadloos e-mountainbike systeem waarbij vermogen zo wordt toegepast dat de rijder steeds een erg natuurlijke rijervaring krijgt.

Brose

Voor de motor ging Sram aankloppen bij Brose. Die leveren hun populaire en lichte (2,9 kilogram) Brose Drive S Mag met 680Watt en 90Nm koppel. De batterijen werden door Sram zelf ontwikkeld. Er zijn twee batterijen: een van 630Wh en een andere van 720Wh. De compacte accu van 630Wh of de full size accu van 720Wh kan gemakkelijk worden verwijderd met één inbussleutel. Een Range Extender van 250Wh kan toegevoegd worden, zoals wel vaker, op de plaats van de bidonhouder. 

De Eagle Powertrain levert een natuurlijk aanvoelende en controleerbare kracht aan het achterwiel. Hoe harder je trapt, hoe beter de Eagle Transmission schakelt.

Naadloze integratie

Met de veelzijdigheid van de AXS pod controllers kun je alle commando’s toewijzen aan de aandrijflijn, zonder dat je jouw cockpit hoeft te belasten met extra afstandsbedieningen en displays.

Er zijn zeven niveaus van ondersteuning, te onderscheiden op meer kracht op de pedalen of een hogere trapfrequentie. Dankzij een Coast Shift kan je ook schakelen zonder te trappen. De motor past zo de derailleur aan de snelheid aan zodat je steeds in de juiste versnelling staat wanneer je opnieuw moet trappen. Eagle Powertrain Auto Shift detecteert en vertaalt de input van de berijder voor een ongelooflijk intuïtieve ervaring.

“Ons Auto Shift-algoritme is als het zesde zintuig van een fiets, dat beslist wanneer er geschakeld moet worden, zodat rijders zich kunnen blijven concentreren op hun rit. Het is niet alleen slimme technologie, het is de ultieme metgezel tijdens het rijden.”

Dominique Fuss en Victor Freyssinet, software engineers

Er zijn slechts twee standen voorzien, een Range en een Rally, beide kan je personaliseren via de AXS-app. In deze app kan je maximale koppel en ondersteuningsniveau wijzigen.

Schakel met één druk op de Pod-knop over naar de Range-modus voor langere routes, eenvoudiger terrein of wanneer vermogensbesparing een goede zet is. Schakel over naar de Rally-modus voor kortere ritten of wanneer je het volledige vermogen wilt gebruiken.

Bediening gebeurt via de AXS-pods die we reeds kennen van de AXS-aandrijflijn. Het hele systeem wordt bediend door slechts twee knoppen. Dankzij de app kan je de werking en functionaliteit van die knoppen overigens helemaal naar je eigen wensen aanpassen.

“Onze focus ligt altijd op de rijder. Het doel van het systeem was om de rijder te voorzien van een compleet, draadloos, geïntegreerd e-mountainbiek systeem dat specifiek is afgestemd op prestatiegericht mountainbiken. We hebben de rit vereenvoudigd zodat de rijder zich kan concentreren op de trail.”

Michael Hemme – e-mtb categorie manager

AXS Display

Het Eagle Powertrain AXS Bridge Display is het geavanceerde zenuwcentrum van het hele systeem en biedt u een bedieningseenheid die de ervaring sterk vereenvoudigt. Zie het als een verlengstuk van de AXS App aan boord, die alles biedt in een schitterend verlicht, full color, waterdicht display, beschermd onder Gorilla Glass.

Voorlopig is de Sram Eagle Powertrain enkel verkrijgbaar op e-mtb’s van Propain, Nukeproof, Transition en GasGas maar het lijkt ons weinig verwonderlijk dat vele andere fabrikanten snel zullen volgen. 

Gerelateerde artikels