Deel dit artikel:

Spreekt Van den Driessche toch de waarheid?

Lichaamstaalexperte analyseert gedrag van Van den Driessche tijdens interview.

De buitenwereld heeft Femke van den Driessche al lang en breed veroordeeld na de ophef om het motortje in de fiets. De 19-jarige voelt zelf aan dat een verdere carrière in de wielersport erg moeilijk zal worden, getuige de antwoorden die ze gaf in een interview aan Sporza. Maar is haar (publieke) veroordeling wel terecht? Als het aan lichaamstaalexperte Dana Ketels ligt niet. Voor Het Laatste Nieuws analyseerde zij het gedrag van Van den Driessche tijdens het spervuur aan vragen dat zij van Sporza kreeg.

“Ik wist van niets, die fiets was niet van mij’” jammerde Van den Driessche in het interview. Tegelijkertijd schudde ze vol ongeloof ‘neen’ met haar hoofd. “Een opvallend signaal dat het onderscheid kan aantonen tussen liegen of oprecht zijn”, zegt Dana Ketels tegen Het Laatste Nieuws. “Haar woorden komen gelijktijdig met haar non-verbale taal en daarom ben ik geneigd haar te geloven. Als ze zou liegen, zou ze haar hoofd schudden na haar woorden. Het ‘klopt’, wat we zien. Ik denk dat ze het echt niet wist.”

“Als de reporter Van den Driessche vraagt of die vriend dan wel dezelfde maat van fiets heeft, trekt ze haar wenkbrauw op. Zo van: ‘Natuurlijk, wat een domme vraag’. Ook dat is een teken van oprechtheid.”

Tijdens het interview heeft de veldrijdster moeite om zich een houding te geven. Ze zit vol stress en staat onder druk, maar houdt oogcontact met de verslaggever. Dat duidt op een ‘zuivere verklaring’, weet Ketels. Ook de tranen zijn volgens haar echt. “Haar ogen zijn dof, haar mondhoeken wijzen naar beneden, de wenkbrauwen hangen wat af… Iemand die liegt, toont veel minder emoties en is krampachtiger.”