Deel dit artikel:

Spengle doet het nog altijd / weer met drie spaken

Opgericht aan het eind van de jaren tachtig maakte het Zwitserse Spengle in de jaren negentig furore met zijn driespaaks carbon mountainbike- en racewielen. En de Zwitsers geloven nog altijd / weer in het driespaaks concept…

Aan het eind van de vorige eeuw waren de Spengle carbon driespaaks wielen zowel in het mountainbiken als op de weg regelrechte eyecatchers. Als beginnend mountainbiker droomde ik van Spengle wielen, maar de droom bleef een droom wegens te duur. Dat de Spengle wielen nog altijd tot de verbeelding spreken blijkt iedere keer als ik de winkel van een bevriend fietsenmaker naar binnen stap. Daar staat een retro racefiets met witte Spengle wielen en telkens moet ik even halt houden om ze te bekijken.

Toen: geen schijven, niet tubeless

Goed om weten is dat in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw we nog niet tubeless reden en de schijfrem nog niet bestond voor de fiets. Vandaar dat de Spengle wielen toen een carbon driespaaks binnenwerk combineerden met een alu remrand.

Nu: monocoque, schijven en tubeless

Genoeg sentiment evenwel want Spengle gelooft nog altijd / opnieuw (wat er in de voorbije decennia met het Zwitserse merk gebeurde, is redelijk onduidelijk) in het driespaaks concept. De nieuwe Spengle 650b wielset is een monocoque carbon constructie, heeft tubeless ready velgen met een binnenmaat van 24 mm en kan je met standaard naven of Boost naven bestellen. De wielen worden van A tot Z in Zwitserland gebouwd en bestel je op de site voor de fabrikant. Een gewicht van de wielset meldt Spengle nergens op zijn site, maar het zou net onder de 1.800 gram per set liggen. Niet de lichtste dus en Spengle claimt ook niet dat de wielen onverwoestbaar zijn, al werden de endurowielen wel ontwikkeld om flinke klappen aan te kunnen. De grootste voordelen van de wielen zijn dat je ze niet krom kunt rijden (dat gebeurt dus wel met een normaal gespaakt wiel waarbij een verandering in spaakspanning een slag in het wiel zal veroorzaken) en dat de grote gaten tussen de drie spaken het wiel wat comfortabeler maken. Wil je je mountainbike, gravelbike of urban bike een visuele update van formaat gunnen, hou dan wel rekening met een investering van 1.490 euro. De wielen worden gratis geleverd, komen met een levenslange garantie (onder voorwaarden) en een Crash Replacement Service. Breekt een wiel bij een crash binnen de twee jaar na de aankoop, dan krijg je korting op het nieuwe wiel.

Alle info en bestellingen op de site van Spengle.