Deel dit artikel:

Specialized rust helmen uit met MIPS en … een valsensor!

Specialized bood tot op heden enkel zijn Airnet racehelm optioneel met MIPS aan, maar daar komt nu verandering in want het Amerikaanse merk heeft vanaf nu AL zijn helmen met MIPS beschikbaar. Nog nieuw is de ANGi valsensor die aan een aantal helmen wordt toegevoegd.

MIPS van onderuit gezien: de hele plastic schaal zorgt er voor dat de helm bij een crash een beetje op je hoofd kan roteren.

Voor het veiligheidsdossier van Grinta! 70 (hier te bestellen) gingen we recent nog op bedrijfsbezoek bij MIPS in Stockholm. MIPS staat voluit voor Multi-directional Impact Protection System en is een soort van plastic binnenschaal die in de helm – tussen het polystyreen en de voering – wordt geplaatst. Doel van de hele ingreep: de rotatiekrachten die bij een crash op het hoofd komen verminderen. Als de helm een beetje op je hoofd kan roteren, wordt dat probleem aangepakt en verkleint het risico dat je hersenen bij een crash keihard tegen de binnenkant van je schedel slaan. Zoals gezegd bood Specialized tot op heden enkel zijn Airnet racehelm optioneel met MIPS aan, maar de Amerikanen maken nu een serieuze inhaalbeweging door al hun helmen met MIPS aan te bieden. Voor de goedkoper geprijsde modellen is dat een standaard MIPS, voor de duurdere modellen (Ambush, Evade II en Prevail II) werd in samenwerking met MIPS een minimalistische variant van het systeem ontwikkeld dat de naam MIPS SL kreeg. Omdat bij de Ambush, de Evade II en de Prevail II de ventilatiesleuven groot zijn en de padding uit verschillende kleine repen bestaat, kan je daar geen standaard MIPS in integreren. Specialized en MIPS losten het probleem op door de padding door middel van elastische lusjes in de helmschaal te bevestigen zodat bij een val de helm een tikkeltje kan roteren op het hoofd.

Een helm die met MIPS is uitgerust herken je aan het gele ronde logo.

ANGi

Is de toevoeging van MIPS eigenlijk een inhaalbeweging van Specialized, dan verrichtten de Amerikanen met de ontwikkeling van ANGi voortrekkerswerk. Ook ANGi is een afkorting en wel van Angular and G-Force Indicator. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om een gepatenteerde sensor die de valversnelling en de impactkrachten meet. Bij een aantal modellen van fietshelmen zit de ANGi-sensor verwerkt in de achterkant van de helm, bij sommige modellen wordt hij achterop het retention system gemonteerd en de sensor is ook los te koop voor 49,90 euro. Specialized meldt dat al zijn 2019-helmen voorbereid zijn om met ANGi te werken en raadt het gebruik van de ANGi sensor op een oudere helm of een helm van een ander merk af. ANGi wordt pas nuttig als je de helm koppelt aan de Specialized Ride App. Belangrijk is dat de locatiegegevens, de Bluetooth verbinding en de 4G functie van je smartphone op staan. ANGi maakt immers via Bluetooth contact met je mobiele telefoon waarop je de Specialized Ride App hebt geïnstalleerd, zonder dat andere Bluetooth verbindingen (met bijvoorbeeld je hartslagmeter) daaronder lijden. Kom je tijdens een fietsrit ten val, dan stuurt de ANGi module een signaal naar je mobiele telefoon en gaat er een alarm af. Ben je ongedeerd, dan krijg je voldoende tijd om het alarm uit te schakelen. Ben je echt zwaar gewond, dan zal de Specialized Ride App een tekstbericht naar je contactpersoon (of contactpersonen, want je kan er meerdere invoeren) sturen met de exacte locatie waar je ergens ligt. Fiets je in door een gebied zonder 4G-netwerk en kom je daar ten val, dan voorziet de Specialized Ride App een tweede vangnet. Als je voor je met de fiets vertrekt ingeeft hoe lang je rit zal duren en je bent binnen die tijd niet terug thuis, dan zal de App je laatste GPS-locatie naar je contact of contacten doorsturen. Bij elke helm met ANGi zit een code die je een jaar lang toelaat om de ANGi-functies in de Specialized Ride App te gebruiken. Vanaf het volgende jaar betaal je hiervoor 29,99 euro per jaar.

Je moet al heel goed kijken om de ANGi module op het retention system van de helm te zien zitten.

Niet nieuw, wel lovenswaardig

We hebben inmiddels een Prevail II met MIPS en ANGi ontvangen op de redactie en gaan die de komende weken intensief testen, daarna melden we ons opnieuw met een testverslag. Revolutionair is ANGi niet want motorhelmfabrikant Schuberth past de technologie al jaren in zijn helmen toe en vorig jaar hadden we met de Livall al een helm met vergelijkbare features in test. (Die test lees je hier.) De Specialized technologie ziet er evenwel een stuk beter doordacht uit en het feit dat ‘de grote jongens’ zich nu ook op deze techniek storten is een héél goede zaak voor de veiligheid van elke fietser. Het volledige Specialized helmengamma vind je hier.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE