Deel dit artikel:

Specialized maakt Prevail-helm nog luchtiger

We zouden de bestaande S-Works Prevail II bezwaarlijk een slecht koelende helm noemen, maar Specialized vond het toch nodig om hem nog wat luchtiger te maken.

Bij de S-Works Prevail II Vent is de oppervlakte van de verluchtingsgaten met 20 procent verhoogd. Daarmee zou de ‘verkoelingscapaciteit’ met meer dan de helft zijn toegenomen, volgens Specialized. De luchtkanalen zijn in elk geval duidelijk zichtbaar als je de helm van bovenaf bekijkt. Dankzij die goede geleiding van de wind beweegt de lucht 18 procent sneller over je hoofd. Dat zou moeten zorgen voor een duidelijk voelbare verkoeling. Allemaal mooie cijfers, maar we zullen pas na een grondige test kunnen zeggen hoe goed het werkt. Geen nood, want er is al een Prevail Vent onderweg naar ons adres.

Het interne skelet werd helemaal hertekend en dankzij aramidedraden kon de sterkte ervan verhoogd worden. Daardoor mochten de overbruggingen met schuim, die je nog in het midden en aan de zijkanten zag bij de vorige versie, verdwijnen. Dat is een van de voornaamste oorzaken van de verbeterde verkoeling. Bovendien is de aangepaste vorm goed voor een besparing van zes seconden over een afstand van 40 kilometer ten opzichte van een standaard helm.

Licht en luchtig is één ding, veiligheid is een ander. Daar komt de MIPS SL-laag in beeld. Die laat één tot anderhalve centimeter aan verdraaiing toe bij een val, waardoor je hersenen beter beschermd worden en de gevolgen van een crash kunnen worden verminderd. Die MIPS-laag zit eigenlijk in de padding van de helm verwerkt, maar ondanks die minimalistische aanpak werkt de bescherming even goed als bij de gewone MIPS-systemen. Het comfort en het gewicht varen er wel bij. Specialized gebruikt EPS-schuim met verschillende dichtheden, wat eveneens helpt om de energie van een impact op te vangen.

Een helm mag nog zo mooi en veilig zijn, als je hem niet draagt omdat hij niet comfortabel is, ben je er niets mee. Gelukkig houdt Specialized al jaren een uitstekende reputatie hoog op dat vlak. De pasvorm werkt bij veel types van hoofden, de riempjes zijn licht en worden goed rond de oren geleid, en het verstelsysteem biedt veel aanpassingsmogelijkheden.

Net zoals bij de andere tophelmen van het merk zien we ook hier het ANGI-systeem dat kan helpen om jou te lokaliseren na een val. De gesponsorde profploegen gebruiken vanaf nu deze nieuwe Prevail II Vent en de Evade. De helm kost 319,90 euro.