Deel dit artikel:

Specialized Control SL Team: de lichtste crosscountry-wielen ter wereld

De Control SL Team wielen zijn de lichtste en snelste crosscountry-wielen ter wereld. Dat is een stevige claim waar Specialized graag verdere duiding aan geeft.

Carbon spaken

1190 gram. Zo, dat weet je dan ook meteen. Dat maakt van de Control SL Team het lichtste productiewiel op de crosscountry-markt. De grootste gewichtsbesparing komt door gebruik te maken van revolutionaire carbon spaken. Na maar liefst drie jaar materiaalonderzoek en uitgebreide veldtesten, kwam Specialized erachter dat twintig straight-pull carbon spaken, in een twee-kruis patroon de ideale oplossing zijn. Die carbon spaken zijn niet enkel 29% lichter dan stalen spaken, ze zijn ook sterker en duurzamer.

Verder werden vorm en lay-up van de velg geoptimaliseerd en gewicht uit de naven gehaald. Intern draaien de nieuwe Specialized wielen rond DT Swiss-naven.

Controle 

Die ‘control’ staat niet zomaar in de naam. Want snelheid zonder controle keert zich al snel tegen je. De velgen en carbon spaken zijn geoptimaliseerd voor zijdelingse stijfheid en creëren voorspelbaar stuurgedrag zodat de rijder de lijn rijdt die hij voor ogen heeft. In combinatie met de juiste torsiestijfheid stelt dit de rijder in staat om het terrein nauwkeurig te volgen en de tractie te maximaliseren.

Om deze optimale verticale flexibiliteit en zijdelingse stijfheid te bereiken, ontwikkelde Specialized vijftien verschillende lay-ups en wielconfiguraties met verschillende stijfheidskenmerken. Deze wielen gingen naar hun elite-racers voor langdurig testen. Hun feedback leidde uiteindelijk tot dit resultaat.

Sterker

De vlakke hielvorm neemt het gevaar van een lekke band bijna volledig weg. Er is namelijk een behoorlijk grote impact nodig om nog lek te rijden. Daardoor kunnen rijders zonder zich zorgen te maken met de gewenste bandendruk rijden.

De met de hand gebouwde wielset is slechts één keer en in beperkte aantallen verkrijgbaar. Ze worden geleverd in een exclusieve doos met een reeks extraatjes: zowel XD-body als Microspline, een set Dynaplugs, reservespaken, wieltassen, een setje Fast Trak en Renegade banden (in 2.35”), twee Roval drankflessen, gepersonaliseerde brieven van de eliteracers…

Deze lichtgewicht wielset en bijbehoren veranderen van eigenaar voor 3000 euro.