Deel dit artikel:

Snellere fietsers maken minder ongelukken

Snellere fietsers zouden volgens onderzoekers meer respect afdwingen.

Ben je een echte doorfietser? Dan is er goed nieuws: je bent waarschijnlijk niet zo snel betrokken bij een ongeluk. Onderzoek van de University of Westminster in Londen heeft namelijk aangetoond dat mensen die snel fietsen minder vaak tegen het wegdek gaan dan trage verkeersdeelnemers. Daarover schrijft de Evening Standard.

De onderzoekers stelden vast dat automobilisten meer respect hebben voor snellere fietsers. Daarnaast zijn de langzamere fietsers gewoonweg wat kwetsbaarder voor net-niet-ongelukken. Opvallend: vrouwen lopen een grotere kans op een ongeluk met de fiets. De onderzoekers zoeken de verklaring in het feit dat vrouwen over het algemeen wat langzamer rijden.

Als je veilig wilt fietsen kun je het beste 20 kilometer per uur of harder rijden. Fiets je hoogstens 12,5 kilometer per uur, dan ben je volgens de University of Westminster wat kwetsbaarder. Het onderzoek concentreerde zich op de situatie in Londen. Het wil niet per definitie zeggen dat de uitkomsten ook gelden voor andere plaatsen, maar aannemelijk is dat wel.