Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Silca print lichte en sterke titanium computersteun

Hoe maak je van een traditioneel materiaal als titanium een modern en hoogtechnologisch product? Door het te 3D-printen, blijkbaar. De Mensola-fietscomputersteun is Silca’s eerste 3D-geprinte product uit titanium, maar het wordt niet de laatste.

Silca heeft onlangs de 3D-printer geïnstalleerd. Deze is nu klaar om een lijn toekomstgerichte producten te produceren. Volgens Silca heeft zo’n printer een aantal voordelen. De belangrijkste: de fabrikant heeft volledige controle over het ontwerpproces, veel meer dan wanneer ze traditionele CNC-methoden gebruikt. Zo is het nu mogelijk om de binnenkant te ontwerpen. Daardoor kan een product lichter en sterker worden.

Inspiratie uit luchtvaart

De 3D-geprinte Mensola-mount van titanium heeft een rasterwerk aan de binnenkant in plaats van massief titanium. Er zijn volgens Silca technieken uit de architectuur en luchtvaarttechniek toegepast. Dat resulteert in een steun die nog geen 35 gram weegt en zes tot tien keer sterker is dan ontwerpen die met traditionele methoden van aluminium zijn gemaakt.

“Als design engineer verandert een 3D titanium printer de manier waarop we producten ontwerpen volledig. We moesten opnieuw leren hoe we producten ontwerpen doordat er geen beperkingen meer waren. Het was enorm spannend om deze sterke maar toch lichte producten tot leven te zien komen”, aldus Andrew Truemper, lead design engineer bij Silca.

Zo’n stukje moderne technologie moet wel wat kosten, want je kan de Mensola-computersteun vanaf nu op de Silca-site bestellen voor 175 dollar.