Deel dit artikel:

Shimano-renners (en pistiers!) krijgen nieuw schoeisel

Shimano stelt niet alleen een verfijnde Dura-Ace-uitvoering van de RC9-raceschoen voor, maar ook een pisteversie, met daarnaast nog vernieuwde betaalbare modellen, en nieuwe buitenzolen voor de MTB-schoenen.

WorldTour-teams zoals Team DSM en Jumbo-Visma (inclusief olympisch kampioen tijdrijden en tweevoudig Vuelta a España winnaar Primož Roglič), maar ook Alpecin-Fenix en Arkea-Samsic rijden met Shimano-schoenen en worden verwend met nieuwe modellen. De S-Phyre RC9S is een bijzondere Dura-Ace-versie van de bestaande profschoen, de RC902. Hij volgt het Dura-Ace-kleurenschema met een geëmailleerde zwarte buitenzijde en een glanzend zwarte hielcup. De twee parelmoerkleurige metalen BOA Li2-draaiknoppen zorgen voor een extra verfijnde toets. In maat 42 weegt hij 240 gram.

De metalen BOA-knoppen bij de RC9S.

Pistiers zullen dan weer blij zijn met de nieuwe S-Phyre RC9T. Het bovenwerk rekt niet mee en omhult de schoen om voetbewegingen te minimaliseren en dus de krachtoverbrenging te maximaliseren. De hielcup aan de buitenkant houdt de achterkant van de voet stabiel en vermindert zo draaibewegingen van de achillespees. Samen met Shimano’s Dynalast-pasvorm en de stijve 12/12 carbon buitenzool kunnen de baanwielrenners agressief accelereren en de hoge snelheden, die typisch zijn aan de piste, aanhouden. De RC9T heeft maar één BOA Li2-draaiknop. In combinatie met een vetergeleider kan je de schoen dan egaal rond de voet aanspannen. Een klittenband aan de voorzijde zorgt ook op die plek voor een goede aansluiting. De schoen weegt in maat 42 235 gram.

Net als de RC9S is de RC9T beschikbaar in maat 36-48 (halve maten tussen 39 en 47) in standaard versie en in een bredere variant vanaf maat 38. Bij beide modellen voorkomt de Silvadur-binnenzool met zijn zilverionen vieze geurtjes.

Betaalbare modellen profiteren mee

De nieuwe RC7 neemt veel technologieën over van de RC902, zoals de Dynalast-pasvorm die de achillespees ontlast, de twee BOA-draaiknoppen (wel van een ander L6-type), en een omhullend bovenwerk dat de pasvorm verzorgt. De carbon zool heeft een stijfheidsindex van 10 op 12 en de Silvadur-behandeling voor de binnenzool is afwezig. Met zijn 199,99 euro is hij wel zo’n 160 euro goedkoper en uit ervaring weten we dat de tweede schoen uit het Shimano-gamma heel performant is. Met zijn 255 gram blijft het gewicht opnieuw mooi binnen de perken. Leverbaar in zwart, rood en wit in maat 38-50 (halve maten tot 47) en in standaard of brede uitvoering.

Met 139,99 euro zijn de RC5-modellen in mannen- en vrouwenuitvoering nog iets betaalbaarder. Het geperforeerde bovenwerk uit TPU en synthetisch leder staat hier in voor de pasvorm en de zool heeft een stijfheidsindex van 8 op 12. Hier zien we slechts één BOA L6-draaiknop in combinatie met een velcro. De beschikbare maten zijn dezelfde (36-44 voor de RC502W-damesversie), maar er zijn geen halve maten. Eén schoen weegt maar 241 gram. De RC5 is beschikbaar in blauw, zwart of wit, de damesversie in turquoise, zwart of wit.

Nieuwe zolen voor MTB’ers en crossers

De vernieuwingen bij de MTB-schoenen draaien vooral om de buitenzool. Mathieu van der Poel en co hebben nu een door Shimano zelf ontwikkelde Ultread XC rubberen buitenzool op hun S-Phyre XC9-schoen, die ook door veldrijders wordt gedragen. De opschroefbare spikes zijn inbegrepen bij de schoenen en kunnen voor nog meer tractie zorgen. Net zoals bij de raceversie zien we twee laag uitstekende BOA Li2-draaiknoppen. De nieuwe XC902 heeft eveneens de ‘surround wrap’ voor het bovenwerk uit geperforeerde microvezel, waardoor de voet goed wordt omsloten, maar ook een stijve carbon zool, externe hielcup, Silvadur-binnenzool, … Beschikbaar in wit, zwart of blauw in dezelfde maten als de RC902. Hij weegt 296 gram in maat 42 en kost eveneens 359 euro.

De nieuwe XC7 geniet eveneens van de surround wrap, maar in ander materiaal. Net als bij de RC7 zien we de BOA L6-knoppen. De carbon zool is iets flexibeler (stijfheidsindex van 9 op 12) maar de Ultread-rubberzool en inbegrepen spikes zijn bewaard voor de prijs van 199,99 euro. Hij weegt 320 gram en is leverbaar in rood, zwart of wit.

De nieuwe XC5 komt in het mosgroen, zwart of blauw en heeft nog altijd de Ultread-rubberzool, maar zonder spikes. De zool uit glasvezel heeft een stijfheidsindex van 7 op 12 en de BOA L6 wordt aangevuld met een velcro voor 149,99 euro.

Ook bij de GR-serie (downhill en enduro) en de AM (All-mountain) doet de Ultread-zool zijn intrede.