Deel dit artikel:

Shimano presenteert nieuwe groepset

Metrea is bestemd voor de sportieve stadsfietser.

Op de jongste aflevering van Eurobike was er op de Shimano-stand al een display met wat toen leek een visie op de toekomst. Ver of nabij, die toekomst, dat stond er niet bij, maar hip zag het er alleszins wel uit. Nu blijkt dat de toekomst destijds dichterbij lag dan vermoed kon worden, want vanaf april zal de groepset die er werd getoond, Metrea geheten, beschikbaar zijn voor consumenten.

Het is een onderdelengroep die ontworpen is voor een sportief stadsgebruik. Shimano heeft het in een persbericht over een Urban Sports categorie, ontstaan uit een scene van eigenzinnige stadsfietsers, non-conformisten die het begrip fiets in een eigen vorm hebben gegoten en die er een bijpassende leefstijl op na houden. Hipsters, met andere woorden.

De Metrea groep moet het gat vullen waar deze vrijgevochtenen tegenaan lopen bij het opbouwen van hun snelheidsfiets, omdat de onderdelen die voorhanden zijn van (te) divers pluimage zijn.

De groep is vormgegeven op basis van sleutelbegrippen als ‘tijdloze eenvoud’, ‘minimalisme’ en ‘gebruiksgemak voor de kenner’. En maakt de brug tussen snelle racefietsonderdelen en comfortabele stadsfietscomponenten. Klinkt totaal hipster. Cool!

De groep bestaat uit een crankset die naar wens als 1×11 (42T) of als 2×11 (46-32T) kan worden gekozen, een voorderailleur en een achterderailleur, shifters en hydraulische discremmen voor een flat bar, maar ook remgrepen voor een zogenaamd H-stuur, een nieuw type stuur dat veel weg heeft van het stuur op een omafiets. Het voordeel ervan is dat je armen in een meer natuurlijke positie komen te zitten.

Ten slotte komt er ook wielenset beschikbaar in dezelfde strakke stijl als de rest van de machinerie. En zeg nu zelf: die stijl mag gezien worden.