Deel dit artikel:

Shimano onthult twee nieuwe aandrijfsystemen: EP5 en E5100

Eurobike nadert snel, en dat betekent dat diverse fabrikanten diverse nieuwe producten en innovaties presenteren. Zo ook Shimano. Het Japanse bedrijf heeft twee nieuwe aandrijfsystemen voorgesteld: de EP5 en E5100.

De EP5 heeft een compact en lichtgewicht ontwerp en biedt desondanks een maximaal koppel van 60 Nm. Shimano stelt dat fietsers met de EP5 een actieradius van 270 kilometer op een (relatief) vlakke woon-werkverkeerroute kunnen behalen, met dank aan de uitgebalanceerde ondersteuning. Shimano levert de het nieuwe systeem met autoshift en combineert die met een interne versnellingsnaaf of achterderailleur.

Personalisatie

De compacte motor van 3 kilo ondersteunt tot 45 kilometer per uur. Middels de E-Tube Project Cyclist-app kunnen fietsers de ondersteuning aanpassen aan de rijstijl en persoonlijke voorkeuren. Maatwerk is mogelijk; je kunt tot vijftien unieke ondersteuningskarakters genereren in de Fine Tune-modus. Je kunt ook het ondersteuningskarakter, het maximum koppel en de start van de ondersteuning wijzigen in de Basic-modus. De EP5 functioneert tezamen met V-brakes, schijfremmen, rollerbrakes en een terugtraprem.

E5100: licht en toegankelijk

Tweede vernieuwing is de E5100. Dit aandrijfsysteem is een toegankelijke en eveneens lichte en slanke unit met soortgelijke ontwerpkenmerken als de EP5. Het systeem weegt 2,4 kilo, geeft een maximaal koppel van 50 Nm en is geschikt voor eenvoudig woon-werkverkeer en alledaags gebruik. De maximale ondersteuning van dit systeem is 25 kilometer per uur. Ook hier is personalisatie mogelijk aan de hand van de Cyclist-app. De E5100 is compatibel met V-brakes, schijfremmen, rollerbrakes en een terugtraprem.