Deel dit artikel:

Shimano kiest voor duurzamere verpakkingen

Fietsen op zich is natuurlijk al gezond en duurzaam. Shimano ziet echter dat de productie van componenten een behoorlijke milieu-impact kan hebben. Het bedrijf zet zijn beste beentje voor en kiest voortaan enkel voor milieuvriendelijke verpakkingen.  

In Shimano’s jaarverslagen is duurzaamheid steevast een terugkerend thema. In 2020, bijvoorbeeld, drong Shimano het waterverbruik in zijn fabrieken terug met ongeveer 7 procent. Datzelfde jaar kondigde Shimano ook een actieplan aan dat ingaat op het verminderen van plastic voor eenmalig gebruik in containers en verpakkingsmaterialen. Doel was – en is – om producten binnen afzienbare tijd zelfs helemaal niet meer in plastic te verpakken. Dat alles zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de verpakkingen. 

Inmiddels heeft Shimano diverse concrete, voor iedereen zichtbare stappen gezet, met name op het vlak van duurzame verpakkingen die een lagere impact op milieu en planeet hebben. Bij deze verpakkingen draait het in algemene zin om vier kernpunten: mondjesmaat gebruik van wegwerpplastic, een overstap naar FSC gecertificeerd en gerecycled karton of een mix daarvan, algehele verkleining van verpakkingen en minder gebruik van inkt. Dit laatste vergemakkelijkt het recyclen zodra het karton wordt afgedankt.

Onder andere de nieuwste Dura-Ace R9200-serie, het topproduct onder de racegroepsets, heeft pasgeleden een nieuw ‘jasje’ gekregen. Voorheen ging hij verpakt in een sleeve in een binnendoos. Met plastic folie zat de groepset daarin vastgeklemd. De binnendoos werd vervolgens in een buitendoos van regulier karton en plastic folie geschoven. De nieuwe, duurzame verpakking bestaat alleen nog uit een binnen- en buitendoos van FSC Recycled karton. De binnendoos heeft een speciale structuur die verhindert dat de groepset kan bewegen, plastic folie voor stabilisatie is dus niet meer nodig. Bovendien absorbeert deze structuur de impact als de set onverhoopt valt. 

Ook andere van Shimano’s producten hebben sinds kort nieuwe verpakkingen. Denk aan schoenen, vervangingsonderdelen en kleding en brillen. Stapsgewijs introduceert Shimano steeds meer duurzame verpakkingen die vriendelijk zijn voor mens, milieu en planeet.