Deel dit artikel:

Shimano Di2 schakelen op XT-niveau

Nieuwe elektronische groepset verkrijgbaar vanaf september.

Tussen de professionele mountainbikers en de recreatieve weekendfietsers zit een groep sportievelingen die graag het uiterste van zichzelf vergt en ervan geniet om met de nieuwste technologie te rijden. Dit zijn de fietsers die de vrije tijd die ze hebben, gebruiken om zichzelf optimaal in vorm te houden en zichzelf met de besten te meten. Dit zijn de rijders die Shimano in gedachten had toen ze DEORE XT Di2 M8050 ontwikkelden.

Als je droomt over het winnen van wedstrijden, als je ooit een rugnummer opgespeld hebt gekregen en benijdend naar het materiaal van je opponenten hebt gekeken, dan weet je wat er nodig is om anderen te imponeren. Als je altijd op zoek bent naar de nieuwste innovaties om het maximale uit je sport te kunnen halen en zelfs tijdens je rit je instellingen wil kunnen veranderen, dan is de Shimano DEORE XT Di2 M8050 jou op het lijf geschreven.

De technologie om je rit te veranderen 

Twee jaar na de introductie en ’s werelds eerste commercieel verkrijgbare elektronische schakelsysteem voor mountainbikes, brengt Shimano de kracht en technologie van Di2 naar het DEORE XT niveau wat de fietsbeleving van mountainbikers definitief zal veranderen.

Met één druk op de knop en met slechts één shifter kun je nu extreem snel en nauwkeurig schakelen. Als het pad plotseling naar boven leidt, kan je DEORE XT aandrijving nu op al je handelingen reageren. Als je handen pijn doen van het vasthouden van het stuur dan is een lichte aanraking van de Di2 knop voldoende om naar een efficiëntere versnelling te gaan. En samen met de Synchro Shift technologie, waarmee je voorderailleur en je kettinglijn automatisch worden afgesteld, heb je altijd de juiste versnellingopties om snel te kunnen schakelen tussen zware beklimmingen, technische afdalingen en puur adrenaline racen.

Net zoals de mechanische Shimano DEORE XT M8000 derailleur beschikt de DEORE XT Di2 M8050 achterderailleur ook over de Shadow RD+ technologie, ontworpen om klapperen van de ketting te elimineren en om op diverse terreinen de ketting op de tandwielen te houden, wat een stabieler schakelplatform oplevert.

De meest baanbrekende technologie voor de DEORE XT Di2 M8050 is echter een nieuwe draadloze Bluetooth verbinding met Shimano’s E-TUBE programma; een systeem dat Shimano gebruikt om het Di2 schakelgedrag in te stellen en te controleren. Met de Bluetooth technologie kunnen rijders en monteurs draadloos met hun computer, tablet of smartphone communiceren via het SC-MT800 systeem- informatiescherm en een nieuwe batterij. Tegelijkertijd biedt het systeem een draadloze werkplaats aanpassingsmogelijkheid, waarmee rijders hun schakelvoorkeuren met een app aan het parcours aanpassen.

Daarnaast kunnen rijders met het draadloze Shimano D-FLY Data Management System batterij- en schakelinformatie zien op compatibele schermen van een ander merk (bijvoorbeeld fietscomputers). Deze technologie wordt met de DEORE XT Di2 componenten uitgerold en is leverbaar als een upgrade voor mensen die momenteel met de Shimano XTR Di2 rijden, via het SC-MT800 of SCM9051 systeem informatieschermen en een nieuwe interne of externe batterij.

The components of adventure

De SW-M8050 voor- en achter FIREBOLT shifters zijn ontworpen voor gemakkelijke bediening en nauwkeurig schakelen met een ergonomische rotatie actie, korte, enkelvoudige klikactie en moeiteloze multi-shift mogelijkheden. De FIREBOLT shiftknop is aanpasbaar en kan precies worden geplaatst waar de duimen van de rijder van nature rusten. Hiermee kun je sneller schakelen en anticiperen op de situatie, zoals dat vroegen niet mogelijk was.

De SYNCHRO SHIFT technologie in de shifters betekent dat rijders volledig op één shifter kunnen vertrouwen om voor of achter te schakelen. Een aanpasbare shiftindeling houdt in dat rijders de exacte overbrengingsverhouding kunnen programmeren waarbij de Di2 automatisch naar het grote tandwiel schakelt bij het opschakelen, of naar het kleine tandwiel bij het terugschakelen. Welke overbrengingsverhouding je ook kiest, Shimano’s Rhythm Step filosofie zorgt ervoor dat rijders zo min mogelijk incrementele stappen maken bij het op- of terugschakelen waardoor je een gelijkmatige cadans en een soepele rijstijl houdt. Geen grote versnellingsstappen, geen overbelaste gewrichten en spieren, alleen moeiteloos trappen tijdens het schakelen. Geen compromissen, alleen een focus op eenvoud en plezier.

De shifters zijn ontworpen om in harmonie met het SC-MT800 systeem informatiescherm, de RD-M8050 achterderailleur en de FD-M8070 voorderailleur te werken. Het SC-MT800 display geeft niet alleen een visuele weergave van de versnelling van de rijder en het batterijniveau, maar het is tevens het controlepunt voor het bedienen van de trimafstelling en de herstart functie en het draadloos afstellen van de multi-shift snelheid en de SYNCHRO SHIFT bediening via computer, tablet of smartphone.

De FD-M8070 voorderailleur en de RD-M8050 achterderailleur behouden het nauwkeurige en stabiele schakelen, ontwikkeld voor XTR Di2 componenten. Een computergestuurde automatische trimfunctionaliteit op de voorderailleur zorgt ervoor dat de aandrijving soepel verloopt. Daarnaast schakelt de achterderailleur feilloos, zelfs onder zware belasting, op steile hellingen of als de cassettes meer uit modder dan uit tanden bestaan. De derailleurmotoren zijn twee keer zo krachtig als die van Dura-Ace en Ultegra Di2 om voor nauwkeurig schakelen onder zware omstandigheden te zorgen. 

De batterijduur is gelijk aan die van zijn grote broer, XTR Di2 met een minimum van enkele honderden kilometers onder zware belasting (bijvoorbeeld veel schakelen over drie tandwielen plus de controle van ondersteunende apparaten).
Het visuele LED-beeldscherm geeft het laden van de batterij weer en het LED-scherm schakelt na een paar seconden inactiviteit automatisch uit om de batterijduur te verlengen. Als je merkt dat de batterij leeg raakt, duurt het laden van de batterij ongeveer 90 minuten en de interne batterijen hebben een eenvoudige plug & playbediening zodat ze gemakkelijk kunnen worden verwisseld. 

De duurzaamheid is tevens in lijn met de XTR Di2 componenten. Een afgedicht, waterdicht systeem betekent dat de elektronische signalen van de DEORE XT Di2’s tegen modder, water en het vuil van de ergste winter kunnen. Als je geen zorgen hebt over cross chaining, uitgerekte kabel, of kabelafstellingen, wordt je schakelen ongelooflijk consistent. 

Shimano DEORE XT Di2 componenten zijn leverbaar vanaf september 2016.
‘Maak je klaar voor de weg naar de overwinning’, aldus Shimano.