Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Shimano brengt drie nieuwe XC-schoenen met Ultread-buitenzool

Crosscountry (XC) staat volop in de belangstelling. Reden voor Shimano om werk te maken van schoenen die hierop berekend zijn. Het gaat om de vernieuwde S-Phyre XC9 voor wedstrijden en de S-Phyre XC7 en XC5 voor de ambitieuze niet-profs. De schoenen zijn leverbaar vanaf komende winter.

De S-Phyre XC9 biedt een compromisloze houding voor crosscountry en cyclocross. Deze schoen is gebouwd op een lichte structuur, die wordt gecombineerd met Shimano’s zelf ontwikkelde Ultread XC rubberen buitenzool, een technisch loopvlakpatroon en optionele talon-vormige metalen spikes (inbegrepen) voor tractie en grip tijdens het fietsen.

De schoen beschikt over twee Boa Li2 low-profile verstelknoppen om de schoen snel en nauwkeurig vast te stellen. Daarbij is er een vetergeleider gemonteerd, zodat de schoen mooi om de voet valt. Daarnaast heeft Shimano een synthetisch lederen surround wrap met ventilatieperforaties toegepast om de prestaties geschikt te maken voor gebruik in wedstrijden. De carbon zolen, externe hielcups, functie-specifieke zones en hardere SPD-contactblokken dragen allemaal bij aan maximale krachtoverbrenging. Na de rit komt Shimano’s Silvadur van pas: deze antibacteriële behandeling op de binnenzool voorkomt ongewenste geurtjes. Dat gebeurt via zilverionen die worden geactiveerd wanneer je voeten beginnen te zweten.

De nieuwe XC9 komt beschikbaar in wit, zwart en blauw, in standaard pasvorm (maat 36-48, halve maten 39-47) en in breedtematen (maat 38-48, halve maten 39-47). De schoenen wegen 296 gram (gebaseerd op maat 42). De adviesprijs is: 359 euro.

XC7 en XC5

Afgeleid van de XC9 zijn de XC7 en XC5. Deze twee modellen leveren nog steeds hoge prestaties, alleen ligt de focus niet zozeer op wedstrijdgebruik, maar op allround rijden. De XC7 heeft hetzelfde (surround wrap) bovenwerk voor een fijne passing. Dubbele Boa L6 verstelknoppen zorgen voor de vetersluiting. De rubberen buitenzool Ultread XC, wederom met optionele spikes (inbegrepen) en een carbon tussenzool, biedt meer flexibiliteit dan de S-Phyre XC9. De stijfheid is een fractie minder. De hielcup verschilt ook van de interne hielstabilisator van de XC9.

De nieuwe XC7 komt er in rood, zwart en wit, in standaard pasvorm (maat 38-50, halve maten 39-47) en in breedtematen (maat 38-50, halve maten 39-47). Het gewicht hiervan bedraagt 320 gram (gebaseerd op maat 42). De adviesprijs is: 199,99 euro.

Ook de XC5 heeft de Ultread XC buitenzool met optionele spikes (apart verkrijgbaar). Hier is alleen gekozen voor één Boa-L6 verstelknop op de wreef en een klittenbandsluiting voor extra voetstabiliteit. De glasvezel tussenzool heeft een iets lagere stijfheid dan de XC7 en XC9. De XC5 heeft geen hielstabilisator, waardoor het gewicht lager uitvalt: 300 gram (maat 42).

De nieuwe XC5 is binnenkort beschikbaar in mosgroen, zwart en blauw. Shimano biedt diverse maatvoeringen aan: de standaard pasvorm (maat 38-50) en breedtematen (maat 38-50). Er is ook een versie specifiek voor vrouwen in grijs en zeegroen (maten 36-44). De adviesprijs is: 149,99 euro.