Deel dit artikel:

Selle Italia lanceert de Flite Boost

De trend naar kortere, bredere fietszadels is onstopbaar. Selle Italia was met hun Boost-zadels goed mee met die trend en gaat nu zelfs zo ver dat ze hun superbekende Flite ook in een kortere variant uitbrengen: de Flite Boost. Mathieu Van der Poel mocht er dit jaar het WK veldrijden al mee winnen. Van een mooie referentie gesproken!

De ‘Flite’ van Selle Italia gaat al mee sinds 1990 en veroverde vrij snel een plekje in het amateur- en profpeloton. Het zadel liet en laat zich nog steeds kenmerken door een vrij lange, ranke T-vorm en een spitse neus. De Flite-modellen kwamen tegemoet aan 3 eisen van het moderne wielrennen: hoge prestaties, laag gewicht en comfort. Deze functionele Selle Italia’s waren de afgelopen decennia dan ook de geliefkoosde zadels van grote kampioenen als Marco Pantani, Philippe Gilbert en… MVDP!

Het beste van twee werelden

De laatste jaren is de opkomst van kortere, brede zadels echter niet meer te stuiten. Ook al heeft Selle Italia al heel wat van dit soort zadels onder de noemer ‘Boost’ in het gamma, toch leek het hen een goed idee om het beste van twee werelden te combineren. Door aan de ranke, smalle Flite ook elementen van de kortere, bredere Boost-modellen toe te voegen, kwamen ze uit bij de Flite Boost. Het zadel is, als we de Italianen mogen geloven, precies wat je als recreatief of competitief fietser anno 2020 zoekt in een zadel. Selle Italia zegt zelf over de Flite Boost: “De Flite Boost bewaart dezelfde elegante stijl van de eerdere modellen, maar met nog meer comfort op het traditionele platte zadel van het assortiment Flite. Het nieuwe zadel kan bogen op hoge prestaties dankzij een compacte en aerodynamische vorm en kan vanuit stilistisch oogpunt herkend worden aan nieuwe logo van Selle Italia op de randen van het zadel.”

Verschillende maten en gewichten

De Flite Boost wordt volledig in Italië geproduceerd, is 248 millimeter lang en is beschikbaar in drie uitvoeringen: met een Kit Carbon rail, een rail van TI316 en een Mangaan exemplaar. Je hebt daarbij telkens de keuze uit 4 ID-match maten: S1/L1 (zonder uitsparing in het midden) en S3/L3 met Superflow-uitsparing.

Ook aan het gewicht van dit zadel werd de nodige aandacht besteed: de uitvoering Kit Carbon Superflow (S3) weegt slechts 157 gram, de uitvoering zonder uitsparing in het midden (S1) 162 gram, en zo verder tot de uitvoering met rail van Mangaan (TM) die – in de maat idmatch L1 – 243 gram weegt.

Adviesprijzen en meer info over het Flite Boost-zadel op de website van Selle Italia.