Deel dit artikel:

Eerste indruk: Scott tikt alle vakjes aan met Addict Gravel

De gravelfiets van Scott was toe aan een update en die bleek geslaagd, zo konden we merken tijdens onze eerste ritten in Zwitserland. De integratie, aero buizen, cockpit, uitgekiende geometrie en het lage gewicht creëren een straf totaalplaatje.

De nieuwe Scott Addict Gravel heeft een specifieke, maar niet té extreme geometrie en ruimte voor bredere banden. Hij is 1X- en 2X-compatibel, terwijl het duidelijk is dat integratie echt belangrijk is. Aero en een laag gewicht is de basis bij Scott. Het is een fiets die je toelaat om te vlammen bergop en op het vlakke, direct en toch stabiel, en met een laag zwaartepunt.

De nieuwe geometrie heeft een langere reach in combinatie met een kortere stuurpen, een lager bottom bracket, een 5 mm langere vorksprong en meer ‘toe clearance’, zodat de tip van je schoen niet in contact komt met het voorwiel. Hij heeft wel geen luiere balhoofdhoek, zoals je tegenwoordig vaak wel ziet.

Licht en stijf

De stijfheid is hoog en dus koersfietsachtig. Het comfort moet hoog blijven dankzij de D-vormige Syncros Duncan Aero SL-zadelpen, de lagere staande achtervork en de voor comfort geoptimaliseerde carbon layup. Scott belooft 30% meer comfort op het stuur en 10% achteraan in vergelijking met de Addict RC.

De stijfheid is gelijkaardig aan die van de Addict RC onder meer dankzij de balhoofdlagers van anderhalve inch en de volumineuze verbindingen van de buizen. Voor de cijferfreaks: een balhoofdstijfheid van 98Nm/°, bracketstijfheid van 61 N/mm en laterale vorkstijfheid van 50 N/mm.

Om een laag gewicht te bereiken, deelt hij ook een aantal kenmerken met de Addict RC, zoals de minimalistische maar doeltreffende zadelpenklem en zadelpen van 150 gram, de geïntegreerde derailleurpat met interne kabeldoorvoer, en de holle carbon vorm voor de achterrem en -pat. Een geverfde maat 54 weegt 930 g (frame), 395 g (vork), 335 g (cockpit), 150 g (zadelpen) en 14 g (zadelpenklem), goed voor een totaal van 1824 gram.

De fiets heeft interne kabels zowel in de uitvoeringen met cockpit als die met de afzonderlijke stuurpen en stuur. De cockpit is ook compatibel met dik stuurlint. Hij weegt 335 gram heeft een korte reach (60 mm) en drop (115 mm) en 16 graden flare. De overgang naar de bocht is ontwikkeld voor een perfecte combinatie met remhendels van Sram Force en Shimano GRX. De computersteun is mooi geïntegreerd en er is een steuntje voor compatibele lichten. De aparte stuurpen weegt 217 gram en het stuur 218 gram voor de carbon variant en 350 gram voor de aluminium variant.

Aero en veelzijdig

Aerodynamica op het grind is tegenwoordig ook een dingetje. De buizen hebben daarom eenzelfde D-vorm als de aero fietsen.

Er zijn 5 plekken waar accessoires kunnen worden gemonteerd, zoals een extra bidonhouder onderaan en een tasje op de bovenbuis. Je kan specifieke Syncros-spatborden monteren. en combinatie met banden van 40 mm de montagepunten voor die spatborden zijn trouwens heel mooi verborgen. Je hebt drie opties: een voorderailleur, een afdekplaatje op de plaats van die derailleurbevestiging of een kettinggeleider.

Prijzen

Voorlopig heeft Scott drie uitvoeringen beschikbaar in de maten XS tot XL. Te beginnen bij de Addict Gravel 30 met HMF-frame, Shimano GRX 810/600 en Syncros RP2.0 Disc voor 2699 euro, gevolgd door de 10 met SRAM Force eTap AXS en DT Swiss GRC 1400 voor 5799 euro en uiteindelijk de Tuned met SRAM Red eTap AXS, powermeter en DT Swiss GRC 1400 voor 8799 euro. Die laatste is de enige met het lichtere HMX-frame.

Eerste indruk

We reden in Zwitserland aan de zijde van Thomas Frischknecht, die de aantrekkingskracht van gravel verklaarde: “Ik ontdekte bij het veldrijden de passie voor het offroad fietsen en voor het afwisselen van goed rollende ondergrond met singletrack en dan asfalt. Met een gravelbike keer ik eigenlijk terug naar die veldritperiode. Mocht ik maar een fiets mogen hebben van mijn vrouw, zou ik een gravelfiets nemen want die covert het grootste deel van het fietsenspectrum. Je keert er eigenlijk mee terug naar de roots van het fietsen, toen er in de 19e eeuw geen verharde wegen waren.”

Over de fiets had hij onder meer dit te zeggen: “Deze Addict Gravel heeft een supercoole look met geïntegreerde kabels, maar het leukste is de Syncros-cockpit. Je voelt je er meteen comfortabel mee.”

In Zwitserland kregen we een gevarieerd parcours voor de wielen: asfalt, brede gravelpaden, singletracks, wortels en lastige afdalingen. Daardoor hebben we een heel goede indruk gekregen. Eerst en vooral valt het lager gewicht op. Dit was niet de exacte opbouw van de Tuned-uitvoering, want onze fiets had GRX Di2 in de plaats van Sram Red AXS en Syncros-wielen in de plaats van DT Swiss. Op snelle passages viel de vinnigheid op, in de bochten de directheid die voorspelbaar en niet te nerveus was, en op de technische stroken het comfort en het handelbare gedrag. Daarmee uit de Addict Gravel zich als een volwassen, moderne en uitstekend doordachte gravelfiets.