Deel dit artikel:

Schwalbe zet (nog meer) in op duurzaamheid

Bij het Duitse bandenbedrijf Schwalbe staat duurzaamheid al langer hoog op de agenda. Zo lanceerde het een systeem via de retailers om oude binnenbanden te recycleren. Mooi, al neemt het moederbedrijf Bohle daar geen genoegen mee. Zo brengt de toekomst nog meer nieuwe initiatieven. Hier een overzicht.

De projecten die al van toepassing zijn:

Tube & Tire recycling
Alle binnenbanden van het merk Schwalbe zijn volledig hernieuwbaar. Zo zijn er sinds 2015 al meer dan 7 miljoen banden gerecycleerd.  Het gerecycleerde butyl van fietsbinnenbanden wordt bij het produceren van nieuwe banden herbruikt. Dit resulteert onder meer in 80% minder energieverbruik.

Dankzij dit systeem verminderde Schwalbe zijn energieverbruik met 80%.

Green Compound
Het loopvlakrubber van een fietsband is geproduceerd met polymeren die uitsluitend uit hernieuwbare en gerecycleerde grondstoffen zijn gewonnen, wat andermaal resulteert in minder energieverbruik. De Road Cruiser was de eerste band die van die technologie gebruikmaakte. Het doel van Schwalbe is nu om meer banden op deze manier te laten maken.

Hybrid Building 
De Hybrid Building is het nieuwe hart van Schwalbe. Het gebouw bevindt zich in Noordrijn-Westfalen, in Duitsland en is gebouwd volgens het Cradle to Cradle-principe, waarbij alleen materialen worden gebruikt die aan het eind van hun levensduur gerecycleerd kunnen worden.

Fair rubber-project
Schwalbe maakt deel uit van Fair Rubber, een niet-gouvernementele organisatie met als doel een duurzaam productontwerp te maken van de ontwikkeling tot de verwerking. Concreet betekent dit dat Schwalbe een extra Fairtrade-premie van 50 cent betaalt voor elke kilo rubber. Schwalbe ondersteunt zo een speciaal opgerichte coöperatie van momenteel 277 kleine boeren.

Natuurrubber wordt doorgaans geproduceerd uit latex, gewonnen uit de rubberboom. Met het Fair Rubber-project krijgen de lokale werkkrachten een correctere verloning.

Wat brengt de toekomst?

  • In 2023 de eerste buitenband in productie die gemaakt is van gerecycleerd RCB (Recycled Carbon Black), een milieuvriendelijke stof die bij recycling uit de afgedankte banden wordt gehaald.
  • Tegen 2026 moeten 14 miljoen buitenbanden en 15 miljoen binnenbanden gerecycleerd zijn.
  • Het aantal leden in het fair rubber-project wordt in 2023 met 700% uitgebreid!