Deel dit artikel:

Schwalbe Green Marathon: duurzame variant van populaire fietsband

Schwalbe bestaat vijftig jaar. Dat is reden voor het Duitse bandenmerk om uit te pakken met diverse nieuwigheden. Belangrijkste wapenfeit is de lancering van de Green Marathon, een duurzame variant van de al decennia populaire Marathon-band.

Vijftig jaar zal sommigen oud in de oren klinken. Maar het Duitse merk met kwaliteitsbanden is van deze tijd en fris, getuige de lancering van een nieuwe merkidentiteit, bestaande uit een ander logo en andere kleur. Als consument tref je in het bandenvak vanaf heden een Schwalbe-logo met een zwaluw. De vogel impliceert dat Schwalbe naar nieuwe, hogere niveaus wil stijgen en symboliseert ook drie kernwaarden van het bedrijf: vrijheid, ontdekkingsvreugde en optimisme. Tegelijkertijd gebruikt Schwalbe een lichtere kleur blauw en is ‘Get There’ de nieuwe merkslogan.

Veertig jaar

De lancering van de nieuwe merkidentiteit wordt kracht bijgezet met de introductie van de Green Marathon, een duurzame variant van de Marathon. Dat model is in veertig jaar uitgegroeid tot de absolute hardloper in het assortiment van Schwalbe. Menig tweewielerspecialist monteert de Marathon op onder meer toerfietsen, stadsfietsen en e-bikes. Schwalbe voert al jaren een duurzame koers (denk maar aan het inzamelingsprogramma van binnenbanden en het Green Compound) en wilde dat duurzame geluid ook sterker laten doorklinken in de Marathon-range.

Het resultaat, de Marathon Green, is een band die voor 70 procent uit gerecyclede en hernieuwbare materialen bestaat (uit oude fietsbanden gewonnen). Dit percentage heeft Schwalbe bereikt door jarenlang onderzoek en ontwikkeling. De overige 30 procent van de Green Marathon is nieuw materiaal, dat wil zeggen: nieuw rubber dat niet uit een gerecyclede bron komt. Maar ook hier zijn duurzame keuzes gemaakt, zie verder op in dit artikel. De productie van de nieuwe Marathon bespaart meer dan een derde CO2 vergeleken met het vorige model.

Geen industrieel roet

Als we dieper inzoomen op de Green Marathon, dan is met name het rubbermengsel duurzaam te noemen. Banden zijn over het algemeen zwart omdat er tijdens de fabricage carbon black aan het rubbermengsel wordt toegevoegd. Dit is roet dat industrieel wordt geproduceerd. Schwalbe doet het met de Green Marathon anders en kiest hier voor 100 procent gerecycled carbon black (rCB). Dit rCB bespaart 80 procent CO₂-equivalent in vergelijking met de voorheen gebruikelijke verbrandingsmethode op fossiele brandstoffen.

Fair Rubber

Het rubbermengsel bestaat verder uit gerecycled rubber, silica uit rijstschillen en Fair Rubber. Over dat laatste: het gaat hier om eerlijk verhandeld natuurrubber dat afkomstig is van gecertificeerde rubbertappers. Via Fair Rubber e.V. betaalt Schwalbe alle kleine boeren aan het begin van de productieketen een extra premie van 0,50 euro per kilo natuurrubber. Dit komt overeen met ongeveer een derde van de actuele wereldmarktprijs voor rubber.

De nieuwe Green Marathon heeft nog meer duurzame aspecten. Zo is de anti-leklaag GreenGuard gemaakt van een derde gerecyclede latexproducten. De overige twee derde is Fair Rubber. De hieldraad is gemaakt van gerecycled staal. De nieuwste aanwinst van Schwalbe is deze dagen te bewonderen op Eurobike in het Duitse Frankfurt.

Gerelateerde artikels