Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Schoenen van 1.000 euro

Dat het vooral innovatie is waar de juryleden van de Eurobike Awards op beoordelen, en niet democratisch gehalte, bewijzen de Comete Ultimate schoenen van Mavic. Zij wonnen namelijk een Eurobike Gold Award, terwijl je de schoenen zeker niet bij elke fietsenwinkel in het dorp gaat tegenkomen, wetende dat ze de lieve som van 1.000 euro per paar moeten opbrengen.

De Comete Ultimate bestaat uit een carbon frame/geraamte en een binnenschoen, die verwisselbaar is naargelang de weersomstandigheden. Een volledig nieuwe benadering van het concept schoen, en dat kon de Eurobike-jury wel smaken, getuige de Gold Award voor Mavic.

Volgens Mavic kunnen je enkels dankzij het lage profiel van de schoen een betere pedaalslag maken. De enkelvrijheid stijgt met 3 graden (ofwel 19%). Per omwenteling zou meer dan 4 Watt vermogen extra kunnen worden benut vergeleken met Mavic’s vorige topschoen Cosmic Ultimate.

Men deed uitgebreid biomechanisch onderzoek om de prestaties van de Comete Ultimate te optimaliseren en 70% van een (niet nader gespecificeerde) pool van testrijders bleek met de schoen beter te scoren op een maximale inspanningstest.

De nummer zes in de eindstand van de voorbije Tour de France, Daniel Martin, reed al met de Comete’s en was daar (uiteraard) zeer tevreden over: “Ik had nooit problemen met oververhitte voeten, en de krachtoverbrenging was buitengewoon. Voor mij geen andere schoenen meer.”

De Comete’s zijn vanaf het naseizoen verkrijgbaar met de binnenschoen in verschillende kleuren (Mavic-geel, rood, wit en neon-geel), naast de zwarte versie.

Gerelateerde artikels