Deel dit artikel:

S-Works Ares Road Shoes: de snelste sloefjes

Ares is niet alleen de naam van de Griekse oorlogsgod, het is ook de naam van de allernieuwste topschoen van Specialized. Op een uitvoerig testverslag is het nog even wachten. Hierbij al de key informatie en enkele eerste indrukken.

De nieuwe Specialized-schoen dook al op in enkele promofilmpjes van Deceuninck-Quick Step en zorgde begin eind vorig jaar al voor de nodige nieuwgierigheid. De glimp die we van de schoenen toen konden opvangen, maakte meteen duidelijk dat de schoen er anders uitzag dan de S-Works 7 en de in 2020 gelanceerde S-Works Vent. Het postpakketje dat even later arriveerde, met daarin een paar S-Works Ares-schoenen erin maakte al het een en ander duidelijk. Een eerste testrit en de begeleidende mediakit deden dat ook. En die eerste kennismaking: die was fijn.

Comfort

Stel je voor: Julian Alaphilippe geniet na een lange wintertraining van wat rust, trekt zijn pantoffeltjes aan, ploft zich neer in de sofa, voor het haardvuur. Welnu, als we de wereldkampioen mogen geloven, is net dat hetgeen wat hij ervaart wanneer hij de Ares-schoenen aantrekt. “Het is alsof ik mijn sloefjes aantrek voor de haard”, dixit Alaphilippe. Mooie slogan. Maar het moet gezegd: comfortabel zijn ze.

Vergis je evenwel niet: dit is en blijft een strakke, stijve en snelle topschoen, bedoeld om te demarreren, sprinten, kortom: om mee uit te pakken. Alleen: het comfortgevoel mag, ten opzichte van de S-Works 7 waarmee ikzelf al een tweetal jaar rondtoer, effectief een stuk hoger worden ingeschat. Dat heeft te maken met de gebruikte materialen, met de hogere en meer comfortabele inkapseling van de hiel en met het feit dat je je voet in een soort sokje moet nestelen. Je voet wordt veel meer ‘omhelsd’ door de Ares en dat geeft gewoon een prettiger gevoel. Het gevoel ook dat je trap die je geeft nog raker is dan wanneer je een ander paar schoenen zou dragen. Een subjectief gevoel? Volgens Specialized niet.

Efficiëntie

Dat fabrikanten uit de fietssector effectief iets doen met de input en feedback van de profrenners die ze sponsoren, kunnen we alleen maar aanmoedigen. Want wie anders rijdt zo intens met hun materialen? Sam Bennett, de sprinter van Deceuninck-Quick Step en groene trui in de voorbije Tour de France, werd actief betrokken bij de ontwikkeling van de Ares. De belofte van Specialized dat de schoen ’sneller’ zou zijn dan al zijn voorgangers, deed de oogjes van Bennett fonkelen. “1% sneller dan de snelste schoen die we totnogtoe hebben gemaakt”, aldus Specialized, dat zich graag beroept op ‘de wetenschap’.

Of dat geclaimde percentage correct is, weten we niet. Wij blijven gewoon over met een subjectief gevoel. Een gevoel dat de Ares enorm fijn om je voet zit en dat je ermee naar de ‘oorlog’ kan. Specialized gaat ook prat op zijn Body Geometry-technologie waarop de ontwikkeling van ook deze schoen is gebaseerd. De idee erachter is simpel: heup, knie en voet zijn beter op elkaar afgestemd of ‘gelijnd’; de trapefficiëntie en poweroutput verhoogt; en dus ga je gewoon sneller. Je zou 7 watt meer produceren, wat je 14 seconden sneller maakt over een afstand van 10 km.

Gevoel

Staar je niet blind op die cijfertjes. Enfin, da’s toch mijn devies. Alles moet je met een korrel zout nemen en marketing kijkt uiteraard ook mee om de hoek. Ik hou het, in afwachting van een grondigere review, op een positieve eerste kennismaking met de S-Works Ares. Hij is zeker comfortabeler dan de S-Works 7 en hij voelt ook ’snel en efficiënt’ aan. In vergelijking met de S-Works 7 is de velcrostrip vooraan verdwenen en toch lijkt de Ares beter aan te spannen en de voet vaster te zetten.

De manier waarop de twee Boa-sluitingen zijn gepositioneerd, in combinatie met de sok waarin je voet terecht komt, zorgt ervoor dat de schoen 20% meer contact maakt dan bij een ‘traditioneel’ sluitsysteem waarbij er kleinere drukpunten ontstaan op de bovenvoet. Dat bewijst Specialized met een scan die de ‘goed verdeelde druk’ van de bovenvoet ik kaart brengt. En zo voelt het dus ook aan. Benieuwd naar wat alle toekomstige ritjes duidelijk zullen maken. Laat maar komen. Met plezier ga ik deze snelle sloefjes aantrekken.

Tot slot nog een paar technische specificaties. De S-Works Ares is verkrijgbaar in 4 kleurcombinaties (Team Red, White, Black, Team White). Eén schoen weegt 220 gram (in maat 42). Meer informatie via vind je hier.

Gerelateerde artikels