Deel dit artikel:

ROX 12.1 EVO: de nieuwste fietscomputer met navigatie van Sigma

Fervente gebruikers van Sigma hebben er reikhalzend naar uitgekeken: de lancering van de opvolger van de ROX 12.0 EVO. Eindelijk is hij er dan, de ROX 12.1 EVO. De fietscomputer met een volledig navigatiesysteem en vele trainignsfuncties legt op meerdere vlakken de lat hoog.

De vorige ROX 12.0 EVO kwam medio 2018 uit. Nu, vijf jaar later, is het tijd voor de ROX 12.1 EVO die een ideale metgezel is voor toerfietsers en fanatiekelingen die hun progressie graag registreren. De veelzijdige kaartnavigatiefuncties, vele trainingsfuncties, slimme connectiviteit en intuïtieve bediening maken van deze fietscomputer een onmisbare tool.

Vele navigatiemogelijkheden

De ROX 12.1 EVO, in Duitsland geproduceerd, heeft een display van 3 inch en is daarmee zeer compact. Navigeren is met de computer een fluitje van een cent, of je nou met de racefiets rijdt, een MTB-tocht maakt of een meerdaagse trip afwerkt. Kaarten in Sigma’s eigen stijl highlighten fietspaden en trails. Middels de routing-opties kun je per sportprofiel aangeven of je de voorkeur geeft aan fietspaden, wegen, hoofdwegen of onverharde paden. Wereldwijd kaartmateriaal en regelmatige updates zijn gratis te downloaden via WiFi.

Routeplanning gaat ook eenvoudig. Je kiest uit drie voorgestelde routes die berekend worden op basis van jouw voorkeuren. Onderweg toont de navigatie de route, krijg je turn-by-turn aanwijzingen en wordt de volgende afslag zowel visueel als met een geluidssignaal aangeduid. Via het snelmenu ‘Thuis’ leidt de ROX 12.1 EVO je altijd via de snelste route naar huis. Daarnaast kun je met behulp van de functie ‘Terug naar start’ weer naar het beginpunt van de route rijden.

Routes maak je desgewenst op de ROX zelf, in de Sigma Data Center-software of in de Sigma Ride-app. Het is eveneens mogelijk om routes te importeren vanuit portals als Strava en Komoot. Natuurlijk is het ook een optie om een gpx-bestand in de Sigma Ride app te laden. Ga je met meerderen op pad, dan kun je een route met fietsgenoten delen, bijvoorbeeld via WhatsApp of per e-mail.

ROX tekent route voor jou

Laat je je graag verrassen, dan heeft Sigma een leuke feature: ‘Draw my Route’. Je tekent hierbij één of meer lijnen met je vinger op de kaart en de ROX 12.1 EVO komt op basis daarvan met een route-voorstel. Zijn de afstand en het hoogteprofiel naar wens, dan kies je die route.

Trainingstool

De nieuwe ROX 12.1 EVO is behalve een navigatie ook een fijne trainingstool. Via ANT+ en bluetooth kun je diverse sensoren koppelen, zoals een snelheids-, cadans- en hartslagsensor. Maar ook een vermogensmeter.

De ROX 12.1 EVO helpt bij het uitvoeren van een gestructureerde training middels workouts. De belangrijkste workouts zijn al voorgeïnstalleerd. Workouts van portals zoals TrainingPeaks zijn ook eenvoudig in de ROX 12.1 EVO te laden via de nieuwe workout-importfunctie in de Sigma Ride-app. Train je ‘s winters op de indoortrainer met Zwift, dan is het goed om te weten dat de ROX ook compatibel is met je indoorsysteem.

Strava Live Segments

Ben je een gebruiker van Strava en betaal je voor een account? Dan heb je daar de functionaliteit Strava Live Segments. Door de compatibiliteit met de ROX 12.1 EVO kun je in het display zien wanneer je de start van een segment nadert en wanneer het segment begint. Je ziet ook real time hoe je presteert.

Hoogteprofiel

Natuurlijk ontbreekt het hoogteprofiel op de ROX 12.1 EVO niet. Nieuw is dat middels kleuren het stijgingspercentage wordt weergegeven wordt. Zo zie je nog sneller hoe zwaar de klim is.

Smart notifications

De combinatie van vijf knoppen en een touchscreen, de grote toetsen en het moderne, strakke design maken de bediening van de ROX 12.1 EVO eenvoudig en intuïtief. De solide hardware biedt een vloeiende kaartweergave. Het wijzigen van de weergave, in- en uitzoomen en (opnieuw) berekenen van de route verloopt vlotjes. Is de ROX 12.1 EVO verbonden met de smartphone, dan krijg je smart notifications in je display, zoals inkomende oproepen en Whatsapp-berichten. Berichten kun je zelfs direct lezen. Ook emoji’s in tekstberichten zijn zichtbaar.

Veiligheid

De geïntegreerde crashdetectie zorgt voor veiligheid op de weg. Deze detecteer een valpartij en geeft de rijder dertig seconden de tijd om te bevestigen dat alles in orde is. Zo niet, dan worden eerder geselecteerde noodcontacten automatisch via de Sigma Ride-app per SMS geïnformeerd en worden de GPS-coördinaten doorgegeven zodat hulpdiensten snel naar de juiste plek gestuurd kunnen worden. Voor extra veiligheid biedt de ROX 12.1 EVO ook de mogelijkheid een radar te koppelen waarmee achteropkomend verkeer in je display getoond wordt.

Individuele setup

Met zes vooraf gedefinieerde sportprofielen en maximaal twintig individueel instelbare sportprofielen is de ROX 12.1 EVO klaar voor elke fietstocht. Binnen elk sportprofiel kunnen trainingsweergaven, routingvoorkeuren en alarmen worden gepersonaliseerd. Je kunt kiezen uit een groot aantal functies. Op de ROX 12.1 EVO of in de Sigma Ride-app kunnen profielen eenvoudig worden aangemaakt en individueel worden aangepast, ook tijdens de training. Zes trainingsweergaven van de ROX 12.1 EVO bieden maximale flexibiliteit, kunnen naar eigen wens worden ingesteld en worden ingekleurd. Bovendien zijn op de ROX 12.1 EVO weergaven voor training, navigatie, FE-C Smart Trainer en (auto)ronden beschikbaar.

Statistieken en trainingsanalyse

Gegevensanalyse kan zowel op de ROX 12.1 EVO als op de smartphone. Met behulp van de Sigma Ride-app kun je jouw trainingsgegevens (via bluetooth) naar je smartphone overbrengen en jouw trainingsgegevens verzamelen. De app helpt ook om het apparaat nog comfortabeler in te stellen en routes of workouts van verschillende platforms te beheren en over te brengen naar de ROX 12.1 EVO. Naast grafische profielen per waarde, bijvoorbeeld voor de vermogensmeter of de hartslag, toont een hittekaart in verschillende kleuren de prestaties op de kaart. Je kunt je activiteiten en successen snel delen op Strava, Komoot en andere social media.

E-bike compatibel

De ROX 12.1 EVO wordt gekoppeld aan tal van compatibele e-bikesystemen en begeleidt je tijdens al je e-bikeritten. Eenmaal gekoppeld toont het specifieke waarden zoals actieradius, batterijstatus en ondersteuningsniveau. Bovendien wordt het schakeladvies van de motor op het display weergegeven. Dit komt je actieradius ten goede.

De ROX 12.1 EVO basisset kost 379,95 euro. Een uitgebreide set (met onder meer een trapfrequentiemeter) is voor 479,95 euro verkrijgbaar.