Deel dit artikel:

Renners hebben valpartijen vaak aan zichzelf te danken

Onderzoek: bij de meeste valpartijen zijn geen andere weggebruikers betrokken.

Fanatieke fietsers moeten de schuld vaak bij zichzelf zoeken als zij vallen. Bij de meeste valpartijen van wielrenners zijn geen andere weggebruikers betrokken. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, zo schrijft Fiets.

Volgens het Nederlandse onderzoek zijn in het afgelopen jaar twee op de vijf fanatieke fietsers ten minste één keer onderuit gegaan. In bijna tweederde van de gevallen betrof het een eenzijdig ongeluk. Vaak was de oorzaak een stuurfout of een inschattingsfout van de wielrenner zelf. 70 procent van de wielersporters zou valtechnieken willen leren om zo de ernst van de valpartij te beperken.

Voorts blijkt dat jaarlijks 26.000 wielrenners en 21.000 mountainbikers in Nederland een blessure oplopen. Meestal gebeurt dat als gevolg van een valpartij of ongeluk. Een andere boosdoener is overbelasting. Een derde van de klachten is daaraan te wijten. Over het algemeen is de kans op een wielerblessure kleiner dan in andere sporten. Wel zijn geblesseerde wielrenners doorgaans langer zoet met hun kwetsuur.