Deel dit artikel:

REIN4CED maakt onbreekbare carbonframes voor Ghost-bikes in België

REIN4CED is een innovatief Belgisch bedrijf dat in 2015 ontstond in de schoot van de KU Leuven. De ingenieurs vonden een manier om carbon frames als het ware onbreekbaar te maken. Anderzijds wisten ze ook de productie van die frames volledig te automatiseren. Daarmee kunnen ze tot 20.000 frames per jaar maken én die productie ook in België houden. REIN4CED liet vandaag weten dat ze in zee gaan met Accell Group, voor de productie van carbonframes voor hardtail mountainbikes van Ghost.

Bij trouwe Grinta!-lezers doet REIN4CED misschien wel een belletje rinkelen. Want vorige zomer berichtten we al in dit artikel dat het Leuvense bedrijf helemaal klaar was om uit de startblokken te schieten. Hun revolutionaire carbonvezel stond al een tijd op punt en de geautomatiseerde productielijn werd geïnstalleerd in hun vestiging in Winksele. Het was dus enkel nog een kwestie van de juiste partner vinden, om de productie van hoogwaardige carbonframes op te starten. Die partner is Accell Group geworden.

Made in Belgium

Accell Group is de Nederlandse holding boven bekende fietsmerken als Lapierre, Haibike, Koga, Batavus en Ghost. Het is voor dat laatste merk dat REIN4CED hardtail mountainbikeframes zal produceren in België. Door de frames niet langer in het Verre Oosten te laten maken, profiteert Accell Group van heel wat voordelen: een pak minder overzees transport en logistieke kosten, een lagere CO2-uitstoot en een grotere flexibiliteit en efficiëntie van de productieketen. Lange wachttijden wanneer je een fiets bestelt, behoren tot het verleden. Want de frames worden als het ware om de hoek gemaakt én dat gebeurt volledig geautomatiseerd. Zo kan REIN4CED jaarlijks tot 20.000 frames afleveren met een minimum aan personeel. Veel meer dan de doorsnee Taiwanees en op die manier wordt het dus weer betaalbaar om frames in Europa te vervaardigen.

Ijzersterk carbon met FEATHER-composietmateriaal

Wat is er dan zo speciaal aan de frames die REIN4CED maakt? Wel, de ingenieurs vonden een manier om staalvezels toe te voegen aan koolstofcomposieten (carbon dus), waardoor het carbon extreem impactbestendig wordt. Zo wordt een fietskader dus quasi onbreekbaar. Het revolutionaire composietmateriaal kreeg de catchy naam FEATHER mee, mede omdat het gewicht van een frame nog steeds laag als een veertje blijft. Meer over deze carbonvezels van de toekomst, lees je in dit artikel.

Nog niet meteen in België verkrijgbaar

De Ghost-mountainbikes met de revolutionaire ‘FEATHER’-carbonvezels zullen vanaf midden 2020 verkrijgbaar zijn. Maar ook al worden ze bij ons geproduceerd, ze zullen in eerste instantie enkel te koop zijn in Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Italië.