Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

REIN4CED bouwt geautomatiseerde productielijn

Eind 2017 berichtten we op onze site al over de plannen van de Belgische start-up REIN4CED om met een innovatieve onbreekbare carbonsoort opnieuw high-end fietsframes in België te gaan maken. Inmiddels worden de plannen concreet want REIN4CED vond in Leuven een bedrijfsgebouw, bouwt momenteel de geautomatiseerde productielijn en plant eind 2019 zijn eerste frames te kunnen leveren.

REIN4CED ontstond vanuit twee problematieken. Enerzijds is er de vaststelling dat een flink percentage fietsers nog steeds geen carbon fiets koopt vanuit de schrik dat carbon broos is en bij een valpartij kan breken. Dat probleem tackelt REIN4CED met een innovatief, gepatenteerd carbonweefsel dat minuscule staaldraadjes doorheen de koolstofvezels vlecht om op die manier een structuur te krijgen die wel heel blijft bij een zware impact. Het tweede probleem waar de fietsindustrie momenteel mee kampt, is dat nagenoeg alle productie van carbon frames in het Verre Oosten zit wat de fietsenbranche met flink wat logistieke problemen opzadelt. Fietsenmerken zijn afhankelijk van de frameproducenten in Azië waardoor er soms heel lang op voorhand besteld moet worden en wat nabestellen van uitverkochte fietsen lastig maakt omwille van de lange levertermijn.

Het tweede probleem lost REIN4CED op door opnieuw in België carbon fietsframes te gaan produceren. Dave Luyckx, Niels De Greef en Michaël Callens (het trio achter REIN4CED) vond inmiddels in Leuven een bedrijfspand waar momenteel de eerste geautomatiseerde productielijn van fietsframes wordt opgezet. Die moet tegen midden volgend jaar operationeel zijn zodat in de tweede helft van 2019 de eerste REIN4CED fietsframes van de band kunnen rollen. Die frames zullen niet onder eigen merknaam op de markt worden gebracht want REIN4CED zal zijn technologie en productiecapaciteit ter beschikking stellen van bestaande fietsenmerken. De eerste productielijn heeft een capaciteit van 20.000 frames per jaar, maar de lijn is zodanig opgebouwd dat ze eenvoudig uitgebreid kan worden. Best grappig is dat REIN4CED met zijn vestiging aan de Interleuvenlaan een bijna-buur is van het Belgische servicepunt van fietsfabrikant Canyon. Inmiddels werd het REIN4CED team uitgebreid met specialisten uit verschillende vakgebieden en werken al acht mensen aan de uitbouw van het merk en de productielijn.

Alle info over REIN4CED vind je op de website van het bedrijf.

Gerelateerde artikels