In de nationale pelotons kwamen 1.161 teams aan de start. Zij zamelden elk minstens 5.500 euro startgeld in. Vier dagen lang fietsten ze van Mechelen naar een middagstad en weer terug. De middagsteden waren dit jaar Glabbeek, Aalst, Pelt en Oostkamp. Goedele Wachters, Geert De Vlieger, Jeroom Snelders en Eva De Roo waren de meters en peters van de nationale pelotons.
Het internationale peloton bestond uit 90 fietsers. Zij fietsten vanuit Nancy in Frankrijk naar Mechelen. Elke dag maakten zij een rit van 250 kilometer. Zij zamelden minstens 6.000 euro startgeld in.
Duw in de rug
De dertiende editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker levert zo het recordbedrag van 6.925.500 euro op voor kankeronderzoek. Sommige fietsteams zamelden meer in dan het verplichte startgeld, waardoor dit bedrag de komende weken nog zal oplopen. Vorig jaar kwamen er 1.070 teams aan de start en werd 5.912.516 euro bij elkaar gefietst.
David Vansteenbrugge, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, is uiterst tevreden met het resultaat. “We kunnen bijna zeven miljoen euro investeren in broodnodig onderzoek, een waanzinnig bedrag en een absoluut record. Nooit eerder namen er zoveel teams deel aan de 1000 km. Het bewijst vooral hoe gebeten de Vlaming is om kankeronderzoek een duwtje in de rug te geven en zo de strijd tegen kanker te versnellen. Ongelooflijk hard bedankt aan elke onvermoeibare fietser, vrijwilliger en supporter.”
De volgende editie
De 1000 km voor Kom op tegen Kanker vindt volgend jaar opnieuw plaats tijdens het hemelvaartweekend. Inschrijven kan vanaf donderdag 23 mei 2024 via de1000km.be.