Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Recht van op de Eurobike: Shimano 2020

Hoewel steeds meer grote fiets- en onderdelenmerken de Eurobike links laten liggen en een eigen huisshow organiseren, is en blijft de fietsbeurs van Friedrichshafen voor Shimano het moment bij uitstek om de producten voor het volgende modeljaar te presenteren. De nieuwe groepen (Deore XT en GRX) hadden we al gezien én aan de tand gevoeld, maar Shimano heeft voor 2020 wel meer troefkaarten in zijn hoge hoed zitten. Een overzicht.

PRO zadels

PRO was één van de eerste accessoiremerken dat met een kort en breed fietszadel op de markt kwam, de Stealth. Eerder dit jaar lanceerde PRO al een superlight versie van de Stealth die met een eendelige carbon rail en onderschaal op amper 159 gram uitkomt. Naast de standaard Stealth en de Stealth Superlight komt er nu nog een derde variant bij, de Stealth Off-Road.

Links de PRO Stealth Superlight en zijn carbon onderschaal (midden), rechts de wat dikker gevoerde Stealth Off-Road.

PRO onderdelen

Aangezien de gravelscene snel groeit, breidt ook PRO zijn aanbod voor die fietsers uit. PRO had al aluminium sturen en zadelpennen, nu worden daar carbon exemplaren aan toegevoegd voor de grammenjagers op noppenbanden. Het PRO Discover Carbon stuur is er in 40, 42 en 44 cm breedte, recht of met een flinke 20° flare. Het smalste stuur weegt slechts 230 gram en de bovenkant van het stuur is zodanig ontworpen dat er voldoende plaats is voor de extra vlakke GRX-remgreep (BL-RX812). In het Discover gamma dat zich op de gravel- en bikepackingscene richt komt er een dropper post met 70 mm veerweg bij. De zadelpen heeft een diameter van 27,2 mm, een interne kabelgeleiding en kan met een gewone duimhendel of met een linker Shimano GRX STI rem/schakelgreep bediend worden. Nog nieuw in de Discover line-up is een carbon zadelpen die door de toevoeging van Dyneema-vezels veel sterker is. De PRO Discover Carbon zadelpen komt in 27,2 en 31,6 mm diameter, heeft een setback van 20 mm en de smalste versie weegt 216 gram. Om het PRO plaatje op je fiets te vervolledigen breidt Shimano het gamma nog uit met nieuwe Discover stuurpennen en een ultralichte PRO Vibe Carbon stuurpen met een nieuwe constructie om het stuur zonder drukpunten vast te klemmen.

Het carbon gravelstuur is er in rechte versie of met 20° flare.

Van links naar rechts: de dropper post, de met Dyneema versterkte carbon zadelpen en de nieuwe PRO Vibe stuurpen.

Discover tassen en stuurlint

PRO had in de Discover line-up al een gamma van stuur-, frame- en zadeltassen, maar voegt daar nu nog eens vier tassen aan toe: een compacte frametas, een kleine zadeltas, een waterdichte telefoonhoes en een etui om een reparatiekit droog te houden. Dat Shimano met PRO voor 2020 echt vol op de gravelrijder mikt blijkt uit het feit dat er zelf Gravel Comfort stuurlint wordt geïntroduceerd. Dat stuurlint biedt niet alleen extra grip en demping, door het stuurlint zomaar eventjes 2,3 meter lang te maken kan je er ook de breedste gravelsturen mee omwikkelen.

Aan tassen en tasjes geen gebrek in het PRO Discover gamma.

Shimano S-PHYRE

S-PHYRE is het label waaronder Shimano zijn high-end fietskleding in onderbrengt en ook daar werd er voor 2020 flink vernieuwd. Niet alleen werd het design van het S-PHYRE shirt opgefrist, ook aan de structuur van de stof werd gewerkt. Voelden de eerste S-PHYRE fietstruitjes nog een beetje ‘plastiekerig’ aan, dan ligt het nieuwe Taiana materiaal zachter tegen de huid terwijl de geribde structuur van het frontpaneel de luchtweerstand moet verminderen.

De pasvorm van de S-PHYRE kleding is nog altijd heel aansluitend, in de S-PHYRE broek zit een zeem dat uit vier lagen bestaat voor een optimale mix tussen comfort, ventilatie, ondersteuning van de zitbotten en vochtafvoer.

Van egaal zwart en fluo geel maakt de S-PHYRE kleding de overstap naar een design met een neon blauwe of groene streep. Maar ook technisch veranderde de kleding sterk.

EVOLVE en SUMIRE

Vlak onder de S-PHYRE collectie vind je het EVOLVE gamma: voor de sportieve fietser die geen fortuin aan zijn outfit wil besteden. Vergelijk je het met de onderdelen, dan staat S-PHYRE op Dura-Ace niveau en moet je EVOLVE aan Ultegra/105 spiegelen. Het nieuwe shirt is in vier kleuren verkrijgbaar, de met laser gesneden ventilatiegaatjes in het borstpand zijn meer dan een eyecatcher want ze helpen om het lichaam van de fietser af te koelen. Ook voor de dames worden er in het SUMIRE gamma voor 2020 vier nieuwe kleuren geïntroduceerd.

Links de dames in Sumire kleding, rechts twee heren in een Evolve outfit.

Track en triatlon

De Olympische Spelen van Tokyo staan voor de deur en dat zie je zowaar in het schoenenprogramma van Shimano. Baanwielrennen is een belangrijk onderdeel op de Olympische Spelen en veel baansprinters combineren een klikpedaal met een voetriempje, kwestie van 200% zeker te zijn dat ze tijdens hun explosieve sprint niet uit hun pedaal schieten. Een dergelijke constructie is niet compatibel met schoenen met twee Boa-draaisluitingen, vandaar dat Shimano met de RC9T S-PHYRE op de proppen komt. Die is gebaseerd op de bestaande S-PHYRE wedstrijdschoen, maar dan met slechts één hoger op de schoen geplaatste Boa L6 draaisluiting. De schoen weegt in maat 42 249 gram en komt in de de maten 36 tot 48, inclusief halve maten en brede maten. De nieuwe TR901 triatlonschoen bouwt verder op de designlijnen die door de TR900 werden uitgezet. De grote, brede velcro moet de instap gemakkelijk maken, de ruime lus op de hak zorgt er voor dat je in de wisselzone de schoenen snel beet kunt pakken. De TR901 komt er in de hele maten van 36 tot zowaar maatje 50.

Links de RC9T S-PHYRE voor de baanrenners, rechts de TR901 voor de triatleten.

RC5, XC5 en RX8

In het iets hogere middensegment is de RC5 raceschoen een interessante nieuwkomer. Te koop in wit en blauw krijg je een schoen die je sluit met één Boa en één velcro, de zool is een met carbon versterkt kunststof exemplaar.

De XC5 is de op cross-country gerichte evenknie van de RC5. Ook hier een combinatie van één velcro en één Boa, de zool komt van Michelin en voor de dames is er een specifieke versie beschikbaar.

De RX8, tenslotte, is een schoen die voor gravelgebruik werd ontwikkeld. Net als de pure XC-schoenen heeft ook de RX8 gravelschoen een stijve tussenzool, maar om het gewicht te drukken voorzag Shimano deze schoenen van een smallere hielcup en kan je deze schoenen niet voorzien van noppen of spikes.

Foto rechts: de zool van de Shimano RC5 raceschoen met carbon inlegstuk.

Van links naar rechts: de drie kleurvarianten van de RC5 raceschoen. Hieronder twee foto’s van de XC5 off-road schoen (links) en twee van de RX8 gravelschoen (rechts).