Deel dit artikel:

‘Pin je punt’ maakt Vlaanderen nog aangenamer voor fietsers en wandelaars

Gisteren werd door de vijf Vlaamse provinciale toeristische organisaties de campagne ‘Pin je Punt’ gelanceerd. De campagne is er om het fiets- en wandelnetwerk van Vlaanderen nog meer te optimaliseren in samenwerking met de gebruikers ervan: de fietsers en wandelaars.

De natuur intrekken is hip, en al helemaal sinds de komst van het coronavirus. Veel mensen trekken dus naar buiten, maar zonder dat de meeste kaarten tonen welke voorzieningen er allemaal zijn. Daarom wordt nu aan fietsers en wandelaars gevraagd om mee te helpen de locaties van nuttige voorzieningen aan te duiden, of te ‘pinnen’, op de kaart.

Het doel van de campagne is om de (online) fiets- en wandelkaarten van Vlaanderen uit te breiden met de locaties van allerlei nuttige punten, zoals openbare toiletten, laadpunten voor e-bikes, fietsverhuur, picknickspots en speeltuinen. Via OpenStreetMap, ook wel de ‘Wikipedia van de kaarten’ genoemd, kan iedereen voortaan nuttige punten pinnen langs fiets- en wandelroutes in Vlaanderen en ze zo delen met de rest van de wereld.

Pin je Punt is een initiatief van de toeristische diensten van de vijf Vlaamse provincies (Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Oost-Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Vlaams-Brabant en Visit Limburg) in samenwerking met Toerisme Vlaanderen.

Zeven types

Routeplanners als Komoot, RouteYou of fietsnet zijn gemakkelijke tools om een route op te maken, maar schieten wel tekort in het tonen van nuttige punten langs de wegen van je route (opmerking van Komoot: “Komoot kan juist alle POI op de kaart tonen waardoor je ze met 1 klik aan je route kunt toevoegen. Parkeerplaatsen, drinkwater punten, e-bike laadpunten, campings etc. etc. Het is naast onze Highlights een van de meest nuttige features van onze routeplanner!”). De vijf provinciale toeristische diensten engageren zich nu om die nuttige punten, zoals een elektrisch laadpunt, een openbaar toilet of een picknickplaats, duidelijker in kaart te brengen.

De focus ligt op zeven types van nuttige punten. En aan fietsers en wandelaars wordt dus gevraagd om, als ze een nuttig punt tegenkomen, het aan te duiden op OpenStreetMap.

  1. Laadpunten voor elektrische fietsen
  2. Openbare toiletten
  3. Zitbanken en picknicktafels
  4. Uitkijktorens
  5. Openbare fietspompen en fietsherstelpunten
  6. Fietsverhuur
  7. Speeltuinen

Uiteraard is alle info die verzameld wordt zichtbaar voor het grote publiek. De belangrijkste online routeplanners zullen alle nieuw gepinde punten integreren in hun kaarten, en op die manier fietsen en wandelen in Vlaanderen nog aangenamer maken.

Meedoen en zelf een interessant punt pinnen kan op www.toerismevlaanderen.be/pinjepunt .