Deel dit artikel:

Oud-schaatser Jan Bos valt snelheidsrecord met ligfiets aan

Nederlands team trekt met aerodynamische ligfiets naar Verenigde Staten.

Een Nederlands team van de TU Delft en VU Amsterdam probeert in september opnieuw het wereldsnelheidsrecord mensaangedreven voertuigen in handen te krijgen. Dat doet het met een aerodynamische ligfiets (VeloX). Om een nieuw record neer te zetten is een zeer krachtige fietser nodig: hiervoor heeft het team Jan Bos gerekruteerd. Jan Bos is oud olympisch schaatser en de broer van wielrenner Theo Bos. 

Het team doet in september mee aan de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in de Nevadawoestijn, Verenigde Staten. “In Nevada moet de coureur op een lange kaarsrechte weg acht kilometer lang snelheid maken en gaat dan een ‘trajectcontrole’ van 200 meter in”, aldus Hugo Lambriex, de teammanager. Gedurende deze ‘trajectcontrole’ wordt de maximumsnelheid behaald en gemeten. In 2013 behaalde het team een wereldsnelheidsrecord met een snelheid van 133,78 kilometer per uur. Afgelopen september werd dit record verbroken door een Canadees met 139,4 kilometer per uur. Dit jaar heeft het Nederlandse team de uitdaging om het nieuwe record te verbreken. 

In 2012 fietste oud-schaatser Jan Bos ook voor het Human Power Team. Ondanks een verbeterd ontwerp ten opzichte van het voorgaande jaar zat een record er toen niet in. Een jaar later begaf Bos zich ook op het wedstrijdterrein, ditmaal onder zijn eigen naam. Bos heeft deze twee jaren niet het idee het optimale uit de race gehaald te hebben. Na zijn topsportcarrière is Bos op zoek naar een nieuwe uitdaging en wil hij zich daarom gedurende het komende jaar volledig op het fietsproject focussen. “Ik heb dit jaar het volste vertrouwen in de fiets, het team en in mezelf. Driemaal is scheepsrecht”, zegt Jan Bos.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE