Deel dit artikel:

Ötztaler Radmarathon verhuist naar juli

Eind augustus is de vertrouwde plek op de wielersportkalender voor de Ötztaler Radmarathon. Maar niet voor lang meer. Volgend jaar verhuist het event naar juli (zondag 9 juli om precies te zijn). En dat betekent een druk begin van de zomer in 2023, want ook de andere van de Grote Drie (Maratona en Marmotte) worden in die periode gereden. 

Al vele jaren staat eind augustus bij sportievelingen in het teken van de Ötztaler Radmarathon. Bij de autoriteiten viel de datum echter niet altijd goed. Want vanwege het event moeten veel wegen worden afgesloten, wat vertragingen en verkeersopstoppingen in Zuid-Tirol veroorzaakt. En dat terwijl het laatste weekend van augustus traditioneel een druk reisweekend is. 

“Als organisatoren van zo’n grootschalig evenement zijn we sterk afhankelijk van de steun van zowel deelnemers als partners langs het parcours. In gesprekken zijn we overeengekomen om de toekomstige edities van de Ötztaler Radmarathon in juli te houden. Op deze manier zorgen we ervoor dat de droom van de ‘Ötztaler’ ook in de toekomst kan blijven voortleven”, zegt Dominic Kuen, hoofd van het organisatiecomité van de 227 kilometer lange cycloklassieker door Noord- en Zuid-Tirol. 

De verplaatsing van het evenement naar de vroege zomer verbetert ook de omstandigheden voor de bijna 4.000 deelnemers die jaar na jaar de sportieve uitdaging aangaan. De afgelopen jaren werden zij nogal eens gehinderd door wisselvallig weer met sneeuwval op de Alpenpassen. Dat zou met de datum in juli niet langer een zorg moeten zijn. De dagen zijn bovendien langer, en dat betekent dat op de nieuwe datum ook vroegere starttijden mogelijk zijn. De meeste niet-competitieve deelnemers kunnen dus bij daglicht de finish van Sölden bereiken. 

“Het is belangrijk om de nieuwe datum tijdig te communiceren. Op die manier kunnen de bewoners langs het parcours zich aanpassen en kunnen ook de deelnemers zich voorbereiden op het volgende jaar en hun trainingsplannen aanpassen aan de nieuwe datum”, legt Kuen uit.

De voorbereidingen voor de 41ste editie, die op zondag 28 augustus plaatsvindt, zijn in volle gang. Op organisatorisch vlak zal er niet veel veranderen. Het enige verschil is dat de start iets vroeger zal zijn, al om 6.30 uur. Daarnaast wordt de route in de buurt van Sterzing gewijzigd om de belangrijkste verkeersroutes vrij te houden.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE