Deel dit artikel:

Ötztaler Radmarathon: de zwaarste cyclo van Europa

Eind augustus staat het Ötztal voor heel even op zijn kop. Het is een jaarlijkse traditie geworden voor de Tiroolse bevolking om de zomer af te sluiten met een weekend dat helemaal in het teken van de fiets staat. De Ötztaler Radmarathon (1 september)op zondag is uiteraard het hoogtepunt. Het is de zwaarste cyclo van Europa.

De route van de Ötztaler Radmarathon loopt vanuit Sölden naar het noorden, door het Ötztal, via de Kühtaipas, om dan naar Innsbruck te trekken. Daarna gaat het via de Brenner en de Jaufenpas, via Sankt Leonhard in het Passeiertal. De wedstrijd eindigt met een kanjer van formaat: de 2.509 meter hoge Timmelsjoch.

Gemiddeld ben je tussen de zeven en veertien uur onderweg. De Oostenrijker Mathias Nothegger werkte de 238 kilometer en 5.500 hoogtemeters bij de editie in 2018 af in zeven uur vier minuten en twee seconden.

Wie zich wil inschrijven voor de aflevering van dit jaar (1 september), moet nog even geduld hebben. Vanaf 29 januari is de vernieuwde website bereikbaar en tussen 1 en 28 februari loopt de digitale inschrijving. Daarna vindt de loting plaats.