Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Orbea Gain Carbon: pluimgewicht e-racer

Orbea had de Gain aluminium e-racer al in het gamma en voegt daar nu een vederlichte carbon variant aan toe. 11,3 kilo voor de Gain Carbon M10: WTF?

10,31 kilogram voor een e-racer? Niet verkeerd, niet verkeerd…

Net als de meeste van zijn concurrenten trekt Orbea voor de Gain Carbon volop de kaart van de integratie om op die manier het gewicht van de e-racer naar beneden te halen. Geen Fazua Evation aandrijfunit op de bracketas evenwel bij de Spanjaarden, maar de combinatie van een 36V/6.9A Ebikemotion batterij in de onderbuis met een Ebikemotion X35 hulpmotor in de achternaaf. Met een betere verdeling van het sowieso al lage gewicht tot gevolg wat tot superieure rij-eigenschappen moet leiden. De onderbuis klapt vlak voor de bracketschaal open om de batterij er uit te halen, wie de actieradius van de fiets wil opkrikken kan dat met een extra batterij die in de bidonhouder van de fiets wordt geplaatst.

Op vlak van integratie ging Orbea voor de Gain Carbon ‘all the way’. Zo heeft de e-racer geen controle-unit meer op het stuur, maar volstaat één grote drukknop op de bovenbuis om alle functies te bedienen en de actieradius van de batterij in de gaten te houden. Het grootste voordeel van deze knop op de bovenbuis is dat de cockpit helemaal vrij blijft voor de plaatsing van fietscomputers en navigatietoestellen allerhande. Nog mooi: de snelheidssensor in het achterwiel werd weggewerkt in de sluitring van de cassette wat er netter uitziet en kansen bood om de snelheid tot twintig keer per wielomwenteling te monitoren.

Om de Gain M10 tot op 11,3 kilogram te krijgen trok Orbea een blik topmateriaal open. De fiets is aangekleed met Shimano Dura-Ace onderdelen en staat op Mavic Cosmic Carbon wielen waar je banden tot 40 mm breedte omheen mag leggen. De Gain M10 van 7.499 euro voert het carbon Gain gamma aan dat verder uit drie modellen bestaat: de Gain M20i (Shimano Ultegra Di2 afwerking, 5.499 euro), de Gain M20 (Shimano Ultegra mechanisch, 4.499 euro) en de Gain M30 (Shimano 105, 3.799 euro).