Deel dit artikel:

Op de pedalen door Champagne en Ardenne

Regio komt met noviteiten voor fietsers.

Zoek je nog een mooie streek om doorheen te fietsen? Met zo’n 5.000 kilometer aan wandel- en fietspaden biedt de regio Champagne en Ardenne in Noord-Frankrijk de actieve vakantieganger een ruime keus. Talrijke routes lopen langs wijngaarden, de Maas en diegenen die de beenspieren liever wat meer aanspannen, kiezen voor de glooiende heuvels in de Franse Ardennen.

Noviteiten zijn de verlenging van het ‘Trans-Ardennes’ fietspad met 40 kilometer tussen Charleville-Mézières en Remilly-Aillecourt, de asfaltering van het laatste traject van de voie vertes langs het Marne kanaal tussen Condé-sur-Marne en Cumières en een nieuw fietstraject die dwars door het centrum van Troyes leidt.

champagne11.jpg

Trans-Ardennes traject verlengd
De langeafstandsfietsroute Trans-Ardennes – in 2010 uitgeroepen tot fietsroute van het jaar – volgt de rivier de Maas en start in Givet tot aan Charleville-Mézières. Afgelopen jaar is dit traject 40 kilometer verlengd van Charleville-Mézières via Sedan naar Remilly-Aillecourt waardoor het gehele traject nu 120 kilometer lang is. Naar verwachting wordt in 2017 het laatste deel van deze ‘voie verte’ van Remilly-Aillecourt naar Mouzon geasfalteerd. Vanaf Mouzon is er aansluiting op een fietspadennetwerk dat leidt naar het 250 kilometer stroomopwaarts gelegen oorsprong van de Maas in Pouilly-en-Bassigny. Dit jaar wordt de bewegwijzering afgemaakt zodat men vanaf 2017 van de oorsprong van de Maas naar de uitmonding in het Hollands Diep kan fietsen.

Jaagpad langs Marnekanaal
Het Canal lateral à la Marne is een 67 kilometer lang kanaal van Vitry-le-Francois tot Dizy. Afgelopen jaar is het 23 kilometer lange jaagpad tussen Condé-sur-Marne en Cumières geasfalteerd. Dit gedeelte loopt dwars door het hart van de champagnestreek dat in 2015  op de lijst van UNESCO Werelderfgoed gezet is. Op termijn wordt het fietspad verlengd naar het plaatsje Dormans, 23 kilometer ten westen van Cumières. Eveneens nieuw is de aansluiting van het Haute-Seine kanaal met het meer van Lac d’Orient via een 10 kilometer lang fietspad tussen Barberey-St-Sulpice en St-Julien-les-Villas. Bijzonder is het feit dat de route dwars door het pittoreske centrum van de stad Troyes gaat.

Fietsvriendelijke accommodaties
Zo’n 150 accommodaties hebben een ‘fietsvriendelijk’ convenant Les Ardennes à vélo en La Champagne à vélo gesloten waarbij zij aan een reeks voorwaarden moeten voldoen. Denk aan het aanbieden van een overdekte ruimte voor fietsen die afgesloten kan worden, een plek om fietsen schoon te maken, er moet een reparatieset zijn, het ontbijt moet indien gewenst vroeg geserveerd kunnen worden en tegen betaling moet de accommodatie een lunchpakket kunnen aanbieden.

Groene wegen
Bijzonder zijn de zogenoemde ‘voies vertes’, in totaal 450 kilometer aan voormalige spoorweg tracés en jaagpaden langs kanalen die nu in gebruik zijn als fiets- en wandelpaden. Veel van deze trajecten zijn ook geschikt voor skateliefhebbers. Op de site www.voiesvertes.com vindt men een overzicht van alle routes. Per traject krijgt men gedegen informatie over de route, waaronder adressen van hotels, restaurants, fietsverhuur en bezienswaardigheden. Op een kaartje is het hele traject in blokjes opgedeeld: door op een deeltraject te klikken krijgt men een gedetailleerde kaart van dat traject te zien.

Fiets gratis in TER treinen
De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan België en ligt tussen de Franse regio’s Picardie en Lorraine. Het bestaat uit de departementen Ardennes, Aube, Marne en Haute-Marne. Het is zowel met de auto als de trein zeer goed bereikbaar. Afstand vanaf Amsterdam tot de belangrijkste stad Reims bedraagt ruim 5 uur. Met de Thalys reist men snel naar Parijs en dan met TGV Est in 45 minuten naar bijvoorbeeld Reims of in 1 uur naar Châlons-en-Champagne. In de TER treinen in de Champagne en Ardenne mogen fietsen gratis vervoerd worden. Wil je je fiets in de TGV meenemen, dan kost dat 10 euro. Fietsen zijn aan boord van de Thalys uitsluitend toegestaan als het voorwiel is gedemonteerd en de fiets verpakt is in een fietshoes.

  • champagne2.jpg

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE