Deel dit artikel:

Op bezoek bij St Raphaël-icoon Jo de Roo

Grinta! ging op bezoek bij Jo de Roo in Kapelle-Biezelinge in Zeeland. Jo de Roo (86) ontving ons met koffie, een Zeeuwse bolus en, achteraf, een cocktail met St. Raphaël. Dat laatste is geen toeval.

In 1960, nog voor de Saint Raphaël-periode, begon de carrière van Jo de Roo pas echt. Toen ging hij in Franse loondienst rijden, in de ploeg van wielerster Jacques Anquetil: HelyettLeroux. “De eerste klassieker die ik reed was Milaan-Sanremo in dat jaar, toen voor het eerst met de Poggio erin. Ik werd achtste, mijn beste resultaat ooit daar.” Een jaar later, in 1961, stond De Roo aan de start van Bordeaux-Parijs. Hij werd zesde in de langste en meest slopende wedstrijd van allemaal. “Alleen pech heeft me toen van de zege gehouden. Ik was fenomenaal goed. Ik had zo van die dagen waarop ik enorm afzag maar tegelijk niet kon kapotgaan. Een jaar later kwam ik terug naar Bordeaux en won ik wel.”

Toen was Jo dus actief bij het nieuwe team van Jacques Anquetil en de flamboyante ploegleider Raphaël Geminiani. “Ik fietste drie jaar met St. Raphaël op de trui. Het waren mijn beste jaren.”

L’apéro du vélo

Voor Jo is het al een poos geleden dat hij nog eens van St. Raphaël heeft genipt. “Het bevalt me best”, klinkt het wanneer hij, decennia nadat hij voor het laatst een Saint Raphaël-shirt aantrok, weer van het aperitief drinkt dat hij ooit zelf promootte toen hij nog een van de sterren van het gelijknamige team was. “De smaak is wat zoet en bitter tegelijk. Lekker en herkenbaar. Het brengt sowieso heel wat mooie herinneringen terug.”

De basis van het St. Raphaël-aperitief bestaat uit wijn en botanicals waaronder quinquina. De St. Raphaël Rouge (18°), op basis van rode wijn, smaakt fruitig, is subtiel bitter en heeft een kruidig karakter. De St. Raphaël Ambré (16°), op basis van witte wijn, is eveneens fruitig maar iets zachter en zoeter dan de Rouge. Voor elk wat wils dus. Jo schenkt zichzelf ook een klein glaasje met puur St. Raphaël uit. “Op zich smaakt dit ook.” Daarin heeft ie gelijk want van oudsher wordt St. Raphaël immers gedronken met ijs. Steeds meer vindt St. Raphaël evenwel zijn weg naar cocktails. “Maak ik er nog eentje in combinatie met tonic; da’s lekker fris?”, vraagt Jo. De vraag is retorisch. Hij hoeft het geen twee keer te vragen.

Limited edition

Ook wild van het Saint Raphaël-shirt? Het Britse kledingmerk Rapha ontwierp samen met St. Raphaël een übercoole limited collectie die geïnspireerd is op het iconische Saint Raphaël-shirt waarmee Jo de Roo en co in de sixties fietsten. Welnu, dat shirt kan je bestellen via de webshop van St. Raphaël. Meer nog, lezers van Grinta! genieten tijdelijk (tot 30/11/2023) 10% korting, mits ze de kortingcode GRINTA10 ingeven bij hun bestelling. Zalig, toch?

Lees het volledige verhaal in Grinta! 99, te bestellen via onze webshop >>