Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ook Trek steekt zijn comfortracer in het nieuw

Comfortracers, klimfietsers en aeroracers waren jarenlang drie vrij verschillende types fietsen, maar de jongste jaren zie je die ‘eilandjes’ weer dichter naar mekaar toe drijven. Dat geldt ook voor de fietsen van Trek waar de Domane comfort machine aerodynamischer en nog comfortabeler werd.

Het Trek racefietsgamma laat zich in drie luiken opdelen: de Madone aerofietsen, de Emonda is de lichtgewicht klimfiets en de Domane is de op comfort gerichte allrounder. Die Domane is ondertussen aan zijn derde generatie toe en moet in SLR en SL versie een nog ruimer publiek aanspreken.

Kabels binnendoor en een verborgen luik

Voortaan lopen bij de nieuwe Domane alle kabels binnendoor wat de aerodynamica ten goede komt. Ultra handig is het opbergvak onder de bidonhouder op de onderbuis waar je een volledige reparatiekit en zelfs een paar energierepen en -gels kwijt kunt. Op die manier wordt een zadeltasje overbodig en kan je die ruimte gebruiken om een Bontrager Flare R achterlichtje te monteren. Het wat bizarre systeem waarbij een halve zadelpen over de zitbuis schoof is (eindelijk) overboord gegooid en maakte plaats voor een net systeem van een semi-geïntegreerde zadelpen.

IsoSpeed voor en achter

IsoSpeed blijft het codewoord bij de Domane om het comfort van de fietsen op te krikken. Zowel de SLR en de SL hebben een IsoSpeed trillingsdempend systeem in de balhoofdpartij en IsoSpeed op het ‘kruispunt’ van de staande achtervork / zitbuis-zadelpen / bovenbuis. Met IsoSpeed koppelt Trek de staande achtervork als het ware los van de rest van het frame, met extra comfort tot gevolg.

De bladveer verhuisde

Bij de Domane SLR is het IsoSpeed nog steeds instelbaar, al verhuisde de ‘bladveer’ wel. Zat die instelbare bladveer vroeger op de achterkant van de zitbuis, dan vind je die nu op dezelfde plaats als bij de Madone SLR, namelijk aan de onderkant van de bovenbuis.

Tien modellen, disc only

Alle nieuwe Domanes hebben schijfremmen waardoor er aanzienlijk meer ruimte ontstond voor de banden. Alle Domanes worden geleverd met 32 mm banden, op uitzondering van de twee meest racy modellen (de Domane SLR 9 en de Domane SLR 9 eTap) die op 28 mm banden staan. In de frames passen banden tot 38 mm zodat de nieuwe Domanes ook voor light gravel inzetbaar worden.

De nieuwe Domane staat al bij de Trek dealer. In totaal zijn er vijf nieuwe SLR-modellen en vijf nieuwe SL-Domanes. De adviesprijzen beginnen bij 2.299 euro voor een Domane SL4, de duurste Domane is de Domane SLR9 eTap van 11.299 euro. De Domane SLR is ook beschikbaar in Project One, het custom fietsprogramma van Trek.

Alle Domane-modellen vind je hier.

Van de Domane SL4 tot de Domane SLR 9 staan er tien verschillende versies klaar voor de snelle toerfietser die veel belang hecht aan comfort.

Gerelateerde artikels