Deel dit artikel:

Ook Trek slaat het gravelpad in

Met twee Domane comfortracers in gravel-modus en een handvol Boone- en Crocket veldritfietsen was de gravelbike tot nog toe slechts heel matig vertegenwoordigd in de line-up van de Amerikaanse fietsenbouwer Trek. Nu gravel echt booming business is, haalt Trek zwaar uit met de nagelnieuwe Checkpoint die meteen in verschillende versies wordt aangeboden.

De nieuwe Checkpoint wordt meteen in vier versies gepresenteerd waarvan twee met een aluminium frame (ALR4 en ALR5) en twee met een carbon frame (SL5 en SL6). En om de zaken meteen compleet aan te pakken komen de ALR4, ALR5 en SL5 ook in een damesspecifieke versie.

Trek Checkpoint ALR4: aluminium met Shimano Tiagra aandrijving.

De geometrie van de nieuwe Checkpoint gravelbikes is gebaseerd op die van de Trek Boone carbon crossfietsen, al werd het bracket een tikkeltje verlaagd en de balhoofdbuis een ietsje hoger. Bij de carbon modellen werd de liggende achtervork aan de aandrijfzijde naar beneden geknikt om de ruimte voor de achterband groot genoeg te houden zonder dat de ruimte voor het crankstel daaronder lijdt. 12 mm steekassen moeten voor extra stevigheid en stabiliteit zorgen, de remklauwen worden op flat mount nokken gemonteerd en de meeste kabels en leidingen lopen door het frame (alleen bij de aluminium modellen loopt de achterderailleurkabel nog een stukje buitenlangs). De ‘Stranglehold Dropout’ is een verschuifbare nok waarin de steekas van het achterwiel wordt gemonteerd. Door met die Stranglehold te werken kan je de achtertrein van de fiets wat korter maken om een levendiger rijgedrag te bekomen of je monteert het achterwiel wat verder naar achter in het frame met het oog op een maximale stabiliteit van de fiets. Dankzij de Stranglehold Dropout is de Checkpoint ook snel om te bouwen naar een singlespeed.

Trek Checkpoint ALR5 WSD: aluminium met Shimano 105 in damesversie.

Trek monteert standaard tubeless ready wielen in de Checkpoint en in de frames en vorken is er zowaar ruimte voor banden tot 45 mm breedte. Opmerkelijk is dat Bontrager voor deze fiets geen specifieke gravelband ontwikkelde, vandaar dat Trek voor de Checkpoint vertrouwt op de Schwalbe G-One in 35 mm breedte. De carbon Checkpoint modellen erfden de IsoSpeed decoupler die de zitbuis loskoppelt van de staande achtervork om op die manier de trillingen te dempen. Die IsoSpeed decoupler vind je in een groot aantal racefietsen en mountainbikes van Trek. De Checkpoint wil een heel allround inzetbare fiets zijn, vandaar de aanwezigheid van een massa nokken en oogjes om spatborden, bagagedragers en bidonhouders te monteren. Met de mogelijkheid om tot vier bidonhouders op de fiets te monteren wordt de Checkpoint de ideale fiets voor een kroegentocht in de Australische outback. De onderbuis van de carbon Checkpoints is extra beschermd tegen steenslag.

Dit zijn alvast de adviesprijzen van de verschillende Checkpoint modellen:

Checkpoint ALR4 en ALR4 dames: 1.599 euro

Checkpoint ALR5 en ALR5 dames: 1.999 euro

Checkpoint SL5 en SL5 dames: 2.999 euro

Checkpoint SL6: 3.799 euro

Trek Checkpoint SL6: carbon frame met Shimano Ultegra aandrijving.

Grinta! trekt als enige Benelux-fietsmedium komend weekend naar Italië om op een Checkpoint de Strade Bianche te rijden. De volledige test van de Checkpoint lees je begin volgende week op www.grinta.be

Gerelateerde artikels