Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ook Shimano XT en SLX worden 12-speed

Nadat Shimano vorig jaar zijn XTR-topgroep voor de mountainbike een upgrade naar 12-speed gunde, krijgen nu ook de XT en SLX groepen er een kransje bij. En zoals het ondertussen de gewoonte wordt bij Shimano, is het aanbod per groep enorm.

De nieuwe Deore XT groep krijgt de modelcode M8100 en maakt de overstap naar 12-speed dankzij het gebruik van dezelfde Micro Spline cassettebody die Shimano al op XTR-niveau introduceerde. Voor de cassettes is er keuze uit 10-45 en 10-51, het crankstel kan je met één of twee kettingbladen krijgen en de remklauwen met twee of vier zuigers per klauw.

Cranks

De nieuwe DEORE XT 1×12-crank beschikt over holle Hollowtech II-crankarmen met een geïntegreerde bottom bracket-as. De kettingbladen worden geleverd met een Dynamic Chain Engagement+ tandprofiel, die met zijn smalle/brede tanden de ketting beter op spanning houdt. Vergeet op de 1×12 crank de bladbouten want de kettingbladen worden direct mount op de crank gezet. De crankset is er met 28T, 30T, 32T, 34T en 36T kettingbladopties, de kettingbladen zijn uitwisselbaar met de XTR- en SLX-bladen. De XT 1×12 crank is beschikbaar in 165, 170, 175 en 180 mm lengte en er zijn drie versies voor een 172 mm Q-factor, een 178 mm Q-factor die de achterband meer ruimte laat en een extra brede Q-factor van 181 mm. Naast de 1×12 crank is er op XT-niveau ook een 2×12 crankstel met 36/26 kettingbladen. Het crankstel met twee kettingbladen is er in twee breedtes (Q-factors 172 en 178 mm).

Cassette en ketting

De Deore XT 12-speed cassettes passen op de Micro Spline cassettebody en zijn er in 10-45 en 10-51, net zoals de XTR cassettes dus. De twaalf kransjes (tien stalen en twee aluminium exemplaren) zitten op een aluminium spider. De 10-51 cassette weegt 470 gram, de 10-45 variant is negen gram lichter. De nieuwe Deore XT 12-speed HG-ketting werd opnieuw ontworpen en kreeg een verlengde binnenplaat om de ketting beter op zijn plaats te houden. De schalmplaten van de ketting zijn verchroomd voor een betere duurzaamheid en soepeler en sneller schakelen op de cassette. De CN-M8100 ketting (113 schakels + Quick Link) weegt 252 gram.

Derailleurs

De RD-M8100-SGS achterderailleur is er voor wie met één kettingblad gaat rijden, rij je 2×12 dan moet je de RD-M8120-SGS hebben. Beide derailleurs beschikken over de Shadow RD+ technologie waardoor de derailleur meer onder de cassette hangt en daar beter beschermd zit. De derailleurs hebben 13T derailleurwieltjes en stootblokjes voor een stille en soepele werking.

De ene Deore XT-voorderailleur kan de verschillende kettinglijnen aan, maar de voorderailleur is wel beschikbaar in D-type, E-type en M-type .

Drie types voorderailleurs voor een maximale compatibiliteit met de hedendaagse frames en kabeltrajecten.

Shifters

De ISPEC-EV-shifters worden aan het remhendel vastgeschroefd, maar kunnen wel nog zijdelings en qua hoek afgesteld worden. Rubber inzetstukjes op de schakelhendels verbeteren het gevoel in de shifters. De rechtershifter (SL-M8100-IR) maakt gebruik van een multi-release functie zodat je zwaarder kunt schakelen door zowel aan het achterste hendel te trekken als er op te duwen. De voorderailleur wordt met een mono-hendel (één knop dus) op de linkerkant van het stuur bediend. Voor wie een ander remsysteem wil gebruiken, zijn de Deore shifters ook met klemband beschikbaar.

Links de twee shifters (links en rechts) die bij de remgrepen gemonteerd worden, rechts de twee varianten met klemband.

Remmen

De Deore XT-remklauwen zijn beschikbaar in een XC-specifieke versie met twee zuigers per klauw en een Trail/Enduro versie met vier zuigers. De versie met twee zuigers heeft hetzelfde ontwerp als de vorige XT M8000-versie, wat betekent dat de vorige G02A/3A/J02A/3A resin remblokken of G04S/J04C metalen remblokken compatibel zijn. De versie met vier zuigers is een volledig nieuwe constructie die gebaseerd is op het XTR M9100 ontwerp. De XT vierzuiger remklauwen zijn dan ook compatibel met de N03A (resin) en N04C (metalen) remblokken uit de XTR groep. De Deore XT-remhendels functioneren met zowel de Cross Country XC als de Trail/Enduro remklauwen en zijn uitgerust met het Shimano’s Servo Wave-systeem voor meer remkracht en een kortere vrije slag. De afstand tussen het stuur en de remhendels is instelbaar, net als de vrije slag op het hendel. (hoe ver je de remgreep moet inknijpen voor de remblok de schijf raakt). De vernieuwde Deore XT-niveau Ice Technologies Freeza remschijven (RTMT800)zijn ontworpen om de koeling te maximaliseren om op die manier de levensduur van de remblokken te verlengen en de remprestaties consistenter te maken. Beschikbaar in 140, 160, 180 en 203 millimeter combineren de remschijven een stalen remoppervlak met een ingeklemde, geprofileerde aluminium kern die meer verkoelende wind naar de klauw en rotor moet sturen.

Meervoudig instelbare remgrepen, remklauwen met twee of vier zuigers en remschijven met Freeza technologie.

Wielen

In tegenstelling tot de XTR M9100 serie, biedt de Shimano Deore XT M8100 serie wel complete 27,5” en 29” wielen aan voor het XC en Trail/Enduro rijden. De Shimano XC-wielen beschikken over een 24 mm brede tubeless ready, volledig gesloten velgbed voor banden tot 2,35 inch. De 28 double butted rechte spaken moeten de stijfheid van de wielen vergroten en het gewicht laag houden. De 27,5” wielset weegt 1.764 gram, de 29” variant 1.840 gram. De Deore XT Trail/Enduro-specifieke wielen staan op velgen met een 30 mm interne velgbreedte voor banden tot 2,6 inch. Hier geen rechte, maar 28 spaken met een gebogen kop om de wielen heel te houden bij agressief gebruik op ruig terrein. De Trail/Enduro versie van de XT-wielen weegt in 27,5” 1.846 gram en in 29” 1.932 gram. Zowel de XC als de Trail/Enduro achterwielen zijn voorzien van 15 mm steekassen voor en 12 mm steekassen achter. Wil je zelf wielen bouwen, dan zijn er XT-voornaven van 100 en 110 mm en XT-achternaven van 142, 148 en 157 mm.

De eerste complete fietsen met Shimano Deore XT M8100 groepen worden net als de losse onderdelen half juni in de winkels verwacht.

SLX

De nieuwe SLX groep krijgt in grote mate dezelfde upgrade als de XT-onderdelen, maar dan in een iets zwaardere afwerking.  In tegenstelling tot de XT-remhendels is de vrije slag op de SLX-remhendels niet instelbaar en in 1×12 zijn er bij SLX minder kettingbladopties (30T, 32T of 34T bij SLX). Op SLX-niveau komen er geen complete wielsets en voor de remschijven wordt geen Freeza-technologie toegepast. De SLX-shifters hebben geen rubber inzetstukken die het gevoel op de schakelhendels vergroten en de rechtershifter die de achterderailleur bedient heeft geen multi-release functie. De schalmplaten van de ketting zijn bij SLX niet verchroomd, maar van een Sil-Tec coating voorzien. De SLX-groep is 148 gram zwaarder dan de XT-groep. Net als bij de XT-onderdelen worden de eerste complete fietsen begin juni verwacht, de losse onderdelen volgen half juni.

Geen rubber inzetstukken op de shifters, minder instelmogelijkheden van de remmen en één aluminium kroon in plaats van 2 zijn de grootste verschillen tussen Deore SLX en Deore XT.