Deel dit artikel:

Onze fietshelmen worden steeds slimmer (én veiliger!)

Jarenlang spitste de ontwikkeling van nieuwe fietshelmen zich voornamelijk toe op een zo goed mogelijke bescherming van het hoofd bij een impact. Moderne elektronica biedt ontwerpers van fietshelmen echter extra mogelijkheden zodat onze helmen steeds slimmer én veiliger worden.

Begin vorig jaar konden we al de Livall BH60 helm met ingebouwd valsensor testen (dat verhaal lees je hier) en eind 2018 rustte ook Specialized zijn fietshelmen met de ANGi crash-sensor uit (dat verhaal lees je hier.) De volgende in de rij om met een soortgelijk systeem op de markt te komen is Abus en de Duitsers gaven hun systeem de naam QUIN mee. Net zoals bij Specialized wordt er een crash-sensor in de helm verwerkt. Detecteert de QUIN Arc sensor een crash, dan zal hij na tien seconden (je hebt dus nog even de tijd om in te grijpen mocht je na de val ongedeerd zijn) een noodsignaal uitsturen naar een contactpersoon die je vooraf hebt aangeduid. Die persoon krijgt dan het bericht dat je gevallen bent én de locatiegegevens zodat de hulpdiensten meteen weten waar ze zich naartoe moeten reppen. De QUIN Arc chip staat via Bluetooth 5.0 in verbinding met de smartphone. Handig aan het QUIN systeem is dat je niet noodzakelijk ten val moet komen om een noodsignaal uit te sturen. Tik je vier keer op de kleine chip die achterop de helm is bevestigd, dan wordt de noodprocedure opgestart en krijgt je contactpersoon een bericht dat er iets mis is met je. Abus biedt de QUIN-technologie aan in de Moventor en MonTrailer mountainbikehelmen en in de Aventor en Viantor racehelmen. De helmen met QUIN Arc sensor komen in het voorjaar van 2020 op de markt.

De QUIN Arc sensor achterop de vier helmen die Abus er vanaf het voorjaar van 2020 mee uitrust.

POC gooit het over een andere boeg met de integratie van de Near Field Communication (NFC) technologie in de helm, een nieuwe ontwikkeling waarvoor POC een samenwerking aanging met hun landgenoten van twICEme. NFC is de technologie waarmee je in staat bent om met je telefoon ‘contactloos’ te betalen. Gewoon even je smartphone met NFC in de buurt brengen van de betaalautomaat volstaat om te betalen. NFC is een ideale technologie om snel en draadloos kleine hoeveelheden informatie over te zetten. POC en twICEme kwamen op het idee om tussen de helmschaal en het EPS een NFD chip te plaatsen waar je al je medische informatie op kwijt kan. Kom je ten val en heb je medische zorg nodig, dan kunnen de hulpverleners meteen je medische infofiche raadplegen door simpelweg hun smartphone boven je helm te houden. “Met deze nieuwe technologie spreekt de helm voor jou op het moment dat jij eventjes niks kunt zeggen”, zegt POC CEO Jonas Sjögren daarover. Voor de NFC technologie in de fietshelm kreeg POC trouwens vorige week een Eurobike Award. De Tectal mountainbikehelm en de Ventral racehelm zullen vanaf het voorjaar van 2020 in NFC versie beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikels