Deel dit artikel:

Onderzoekers zoeken goed getrainde mannen die gedrogeerd Ventoux op rijden

Onderzoeksteam wil effect van epo op topsporters in kaart brengen.

Ben je een gezonde, goed getrainde mannelijke wielrenner tussen de 18 en 45 jaar? Dan mag je misschien wel gedrogeerd met epo de Mont Ventoux op knallen. En je krijgt er nog voor betaald ook… Nederlandse onderzoekers onder leiding van Jules Heuberger willen met een onderzoeksproject duidelijk krijgen of epo wel of niet de prestaties van topsporters bevordert. De komende maanden moet er antwoord op die vraag komen.

De onderzoeksgroep zoekt 48 goed getrainde mannelijke wielrenners, van wie er 24 een epo-injectie krijgen en 24 een placebo. Tijdens inspanningstesten en trainingen wordt het effect van epo op de prestaties in kaart gebracht. Het onderzoek eindigt voor de proefpersonen met een wedstrijd van 150 kilometer met finish op de befaamde Mont Ventoux in Frankrijk. Deelnemers krijgen 850 euro toegestopt voor hun medewerking. Dat is exclusief een reiskostenvergoeding.

“Er zijn drie redenen dat we dit onderzoek doen”, zegt Herman Ram in de Volkskrant. Hij is directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit en lid van het onderzoeksteam. “Er is al best wat onderzoek naar het effect van epo. Maar de beperkingen daarvan zijn dat er niet op topsporters is getest of dat er geen sprake was van een praktijksimulatie. Daarnaast willen we de bloedwaarden een aantal maanden volgen en daarvan het effect meten. Zo’n onderzoek is nog nooit gedaan. Tot slot kunnen we de detectie in het laboratorium vooruit helpen en vaststellen hoe je sporen van epo terugvindt.”

Mensen die interesse hebben om deel te nemen, moeten aan een duidelijk profiel voldoen. Je zomaar aanmelden is niet mogelijk. Het onderzoek is enkel op zoek naar goed getrainde mannen. Dit om de feiten écht goed te kunnen vaststellen. Voor mannen die zich aanmelden voor het epo-onderzoek staat een medische keuring en een training van een uur te wachten. “’We zijn inderdaad best wel streng. Het effect op topsporters moet goed gemeten kunnen worden”, zegt Ram.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE