Deel dit artikel:

Onderzoek: laat weten hoe lang jij stil staat voor rood licht

Fietsersbond wil weten hoeveel tijd je verliest aan verkeerslichten.

Heb je ooit al eens berekend hoelang je tijdens je fietsrit stil staat in plaats van vooruit gaat? Verkeerslichten op maat voor fietsers (én voetgangers) kunnen ervoor zorgen dat je reistijd – dat is de tijd die je in totaal onderweg bent – en je rijtijd – dat is de tijd die je effectief fietst – dichter bij elkaar komen te liggen. Dat moet mensen als muziek in de oren klinken…

Daarom wil de Fietsersbond nu samen met jouw hulp de tijd die fietsers verliezen aan verkeerslichten in kaart brengen. Want het zijn niet alleen de automobilisten die stilstaan in het verkeer. Met de resultaten kan de Fietsersbond het probleem onderbouwd signaleren aan je stad of gemeente en de Vlaamse overheid. De Fietsersbond geeft aan de overheden ook te willen adviseren over mogelijke oplossingen die de doorstroming van het fietsverkeer bevorderen.

Tot 31 augustus kan je via dit formulier aangeven hoe lang je onderweg bent op je route en hoeveel tijd daarvan je hebt stil gestaan. Gebruik bijvoorbeeld de stopwatch van je uurwerk of je smartphone om de tijd te registreren. Je kan meerdere routes, bijvoorbeeld het ritje naar de supermarkt, de sportieve fietstocht en de route naar kantoor, ingeven door het formulier meermaals in te vullen.