Deel dit artikel:

Nooit meer gladheid op fietspad dat zichzelf verwarmt

In wintertijd zijn er heel wat fietsers die onderuit gaan op een glad wegdek. Op Campus Groenenborger aan de UA in Wilrijk gebeurt dat echter niet meer. Althans, niet op sommige plaatsen. Er ligt namelijk een stuk fietspad dat zichzelf verwarmt. Nog nergens in Vlaanderen zien we iets soortgelijks.

Met het unieke stuk fietspad test men een zogeheten asfaltzonnecollector. Dat is een buizenconstructie die is weggewerkt in het asfalt. Het systeem is slim: in de buizen stroomt water in een gesloten systeem. De warmte van het asfalt in zomertijd wordt opgeslagen en in de winter weer afgegeven, waardoor bevriezing van het fietspad onmogelijk is.

Het fietspad op Campus Groenenborger is nu nog maar klein, zo’n 30 vierkante meter. Het is een demo-variant. De bedoeling is dat industrieel ingenieurs het systeem een jaar lang gaan testen. Aan de hand daarvan wordt het systeem geoptimaliseerd. Misschien moeten de buizen dieper of juist minder diep liggen om efficiënt te kunnen zijn.

Het streven is om het systeem uiteindelijk op de markt te brengen. De betrokkenen zien veel kansen, want het is niet alleen geschikt om fietspaden ijzelvrij te houden. Ook op- en afritten van autosnelwegen kunnen er misschien met de techniek uitgerust worden.

In sommige landen in Scandinavië blijken al van dit soort verwarmde fietsstroken te liggen. Ook in Nederland wordt ermee geëxperimenteerd.

Gerelateerde artikels