Deel dit artikel:

Noodweer dwingt Nove Colli tot uitstel

Een tegenvaller voor degenen die zich hebben ingeschreven voor de Nove Colli: de populaire Italiaanse granfondo gaat aanstaande zaterdag niet door. Het hevige noodweer in de hele regio Romagna noodzaakt de organisatie tot uitstel. De nieuwe datum is 24 september.

De Nove Colli is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt op de granfondo-kalender. Op de langste afstand rijden deelnemers over een afstand van 200 kilometer over negen berg- en heuveltoppen in de regio Romagna. Het event, ontstaan begin jaren zeventig, schotelt hen zo 4.000 hoogtemeters voor, en dat in een prachtige omgeving met veel wielerhistorie. Doorgaans is de Nove Colli al zeer snel uitverkocht.

Niet haalbaar

“De Nove Colli is een feest”, stelt Andrea Agostini, voorzitter van het organiserende ASD G.C. Fausto Coppi. “Maar op dit moment valt er niets te vieren. We beleven dramatische tijden en zijn allemaal bekend met de beelden uit Cesena, Cesenatico en het hele heuvelgebied die ons diep hebben geraakt.”

Los van het morele aspect valt de Nove Colli, die voor aanstaande zondag gepland stond, niet goed en veilig meer te organiseren. Politiediensten en andere manschappen die normaliter zouden ondersteunen bij het evenement, hebben nu andere prioriteiten. “Het is op dit moment niet haalbaar om middelen aan de regio te onttrekken, omdat dit noch mogelijk noch verantwoord zou zijn. Bovendien achten wij het niet opportuun de granfondo om veiligheidsredenen te houden, aangezien wij de toestand van de getroffen weggedeelten niet kunnen beoordelen.”

Nieuwe datum

Voor de inschrijvers is er één troost: de Nove Colli gaat later wel door. De nieuwe datum voor het evenement is 24 september. “We zijn ervan overtuigd dat de hele regio Romagna weer zal opstaan. Daarna is de Nove Colli er klaar voor om een dag van ontspanning en vreugde voor iedereen te bieden.”

Meer hinder

De Nove Colli is niet het enige sportevenement dat wordt getroffen door het noodweer. Ook de Grand Prix van Emilia-Romagna (F1) van komend weekend gaat niet door.