Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwe uitvalsbasis voor de Mountainbike van Vlaanderen

Goed nieuws voor liefhebbers van offroad: op 20, 21 en 22 augustus vindt de Mountainbike van Vlaanderen plaats. De vierde editie van het totaalevenement voor offroad bikers heeft een nieuwe uitvalsbasis gekregen: het Kluisbos.

Het Calmont-domein in Kluisbergen, een uitloper van het Kluisbos, was al sinds de eerste editie van de Mountainbike van Vlaanderen een hoogtepunt, en dat wordt het dit jaar nóg meer. Om organisatorische redenen verhuist de uitvalsbasis met enkele kilometers, van de top van de Hotondberg naar de Calmont. Met een open plek aan de bosrand, op een steenworp van ruime parkingmogelijkheden en uitdagende trails, werd daar een ideale eventlocatie gevonden. Er is hier bovendien voldoende plek om de geldende coronamaatregelen na te leven.

Toch blijft ook de band met partner Hotond Sporthotel intact. Het hotel en grillrestaurant op het hoogste punt van de provincie Oost-Vlaanderen spelen een cruciale rol in het volledige programma van de Mountainbike van Vlaanderen. Zo gaat de openingstijdrit (32 kilometer en 580 hoogtemeters) van de driedaagse wedstrijd van start in de schaduw van de iconische Hotondmolen. Ook alle andere onderdelen op het sportieve programma komen aan het Hotond Sporthotel langs.

Na de tijdrit staat de deelnemers op zaterdag twee ronden (twee keer 56 kilometer en 1.250 hoogtemeters) doorheen de Vlaamse Ardennen te wachten. Onderweg zijn er hotspots als het Muziekbos en een gloednieuwe passage rondom Berg Ten Houte. Op de slotdag wacht een kortere, maar erg pittige opdracht over de Paterberg, Oude Kwaremont en doorheen het Kluisbos. Daar kunnen de liefhebbers van het betere klim- en daalwerk zich uitleven op een lus van 23 kilometer en 550 hoogtemeters. Die moet drie keer worden bedwongen.

Hell of Flanders Gravel Ride

Nieuw op het programma van de Mountainbike van Vlaanderen is de Hell of Flanders Gravel Ride. Daarmee springen de organisatoren in op de gravelhype. Een erg uitdagende GPX-track voert de deelnemers op zaterdag 21 augustus over 58 of 91 kilometer doorheen de Vlaamse Ardennen.

Toertocht en eMTB Challenge

Blijvers op het programma zijn de toertocht en de eMTB Challenge, allebei gepland op zondag 22 augustus. Toertochtrijders hebben de keuze tussen een bewegwijzerde tocht van 57, 47 of 36 kilometer. E-bikers kunnen zich uitleven in een wedstrijd over 23 kilometer en 550 hoogtemeters, op dezelfde lus die de driedaagserijders die dag bedwingen.

De Ekopak Business Trophy tot slot, een mountainbikeconcept voor bedrijven, die wordt deze keer buiten het wedstrijdweekend georganiseerd: op vrijdag 3 september.