Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwe Shimano Ultegra componenten op komst

Zoals te verwachten viel, komt Shimano een jaar na de compleet vernieuwde Dura-Ace onderdelengroep met de Ultegra-componenten die een vergelijkbare upgrade kregen. Ultegra zal beschikbaar zijn met mechanische en elektronische derailleurs (Di2 dus), wat de remmen betreft is er keuze uit hydraulische schijfremmen en twee types kabelbediende velgremmen: klassiek en direct mount.

Qua vormgeving volgt Ultegra vrij goed de nieuwe lijn die Shimano vorig jaar met de nieuwe Dura-Ace onderdelen insloeg. Vooral bij het crankstel en de achterderailleur zijn de gelijkenissen treffend. De cranks zal je kunnen kopen met 53/39, 52/36 en 50/34 kettingbladen terwijl er met een 46/36 ook aan de veldrijders is gedacht. Omdat Ultegra op de heel ruime doelgroep van ‘actieve fietsers’ focust, behield Shimano de keuze uit een derailleur met een korte kooi en één met een lange kooi. Met de achterderailleur met korte kooi kan je tot een kransje 30 als kleinste gaan achteraan, voor een achterderailleur met lange kooi wordt dat zelfs een 34-tands kroontje als kleinste. Op Ultegra niveau zal Shimano zes cassettes aanbieden: 11-25, 11-28, 11-30, 11-32, 12-25 en een opmerkelijke 14-28. Daarnaast komt er nog een 11-34 cassette die zowel op de mountainbike als op de racefiets (met het gebruik van een spacer) bruikbaar zal zijn.

Net als de Dura-Ace varianten hebben ook de rem/schakelgrepen op Ultegra-niveau voortaan twee bedieningsknopjes extra, bovenop de remgrepen. Net zoals bij de kabelbediende Ultegra-achterderailleur zal ook de Di2-variant met korte en lange kooi beschikbaar zijn.

Om de Ultegra-onderdelengroep helemaal af te maken komt Shimano met een nieuw Ultegra-pedaal en twee nieuwe wielsets op Ultegra-niveau. De tubeless WH-RS700 wielset voor velgremmen en een WH-RS770 variant met steekassen voor schijfremgebruik.