Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwe kasseienracer van Lapierre

Net op tijd voor Parijs-Roubaix: de Pulsium

Als fietsenleverancier voor team Francaise des Jeux moet ook Lapierre mee in de vaart der volkeren, die in het geval van de kasseienklassiekers gebiedt dat daar een speciale comfortfiets voor nodig is. De nieuwe Pulsium is het antwoord van de Lapierre-ingenieurs.

Het is een uitdaging die fietsontwerpers telkens weer (moeten) aangaan: een moderne racer moet comfortabel zijn maar tevens stijf en licht. De vorige Pulsium had al Shock Absorption Technology aan boord (SAT), maar de nieuwe doet nog weer beter door een hogere zijdelingse stijfheid.

Om op SAT terug te komen: de verbinding tussen bovenbuis en zitbuis is erg bijzonder. De bovenbuis ‘vorkt’ in twee delen op de zitbuis, waarbij in het onderste deel een elastomeer is verwerkt die trillingsdempend werkt. De constructie is eenvoudiger gemaakt dan hij voorheen was, maar blijft wel speciaal ogen. En het oog wil ook wat, dat weet iedereen.

Het tweede aandachtspunt bij het ontwerp was een betere krachtoverbrenging. Die wordt gevonden met PowerBox technologie: een uitgekiende carbon lay-up in combinatie met aangepaste buisvormen. Lapierre zegt dat de zijdelingse stijfheid verhoogd is en testrijder Arnaud Demare van Team FDJ bevestigt dat. De cijfers die Lapierre overlegt, spreken boekdelen: 40% hogere bracketstijfheid, 20% meer balhoofdstijfheid en een liggende achtervork die 25% stijver is. Waar blijft men die tientallen procenten toch vinden, telkens opnieuw?

Nog een technologie die opvalt is de Trap Door Technology. Daarbij zit er een klepje onder het bracket waarin de batterij voor elektronisch schakelen kan worden weggeborgen. Het (geringe) gewicht ervan blijft dan laag, maar een en ander staat vooral visueel netjes opgeruimd.

Opvallend is dat de Pulsium wordt uitgerust met velgremmen. Geen schijven dus voor Demare en de zijnen aanstaande zondag. ‘It’s in the details’ luidt één van de ronkende aanbevelingen voor de Pulsium in het persbericht, maar in de onstuitbare opmars van schijfremmen vinden we het toch maar raar dat dat detail bewust ter zijde werd geschoven.