Deel dit artikel:

Nieuwe groep: Campagnolo Potenza 11

Aantrekkelijk geprijsde groep wil concurreren met Ultegra.

Campagnolo, het beroemde onderdelenmerk uit Vicenza, heeft zich de laatste jaren laten wegdrummen uit de kopgroep van innovators in de fietsindustrie. Met een van de grond af nieuw ontwikkelde onderdelengroep wil de Italiaanse fabrikant opnieuw de aansluiting krijgen. De 11-speed groep Potenza 11 gaat een rechtstreeks duel aan met Shimano’s Ultegra, de populairste high-end groep op de markt.

Het is Campagnolo menens om zich weer terug in de strijd aan de kop te mengen. Om de pers te laten kennismaken met een drietal belangrijke nieuwe producten zocht men voor het eerst zijn heil buiten Italië. Het Spaanse eiland Gran Canaria kreeg de eer dankzij de mooi-weer-garantie aldaar: aan de zuidkant regent het er gemiddeld niet meer dan 2 dagen per jaar. Grinta! zakte dus 3800 km zuidwaarts en ontdekte daar tot zijn verrassing in eerste instantie niet de eerste disc-remmen van de Italiaanse grootmeester, maar wel de nagelnieuwe onderdelengroep Potenza 11, een verbeterde versie met bredere velg van de klassieke allround-wielenset Shamal en de smartphone-app My Campy, dat onder andere als een digitaal onderhoudslogboek van je fiets fungeert.

Potenza 11
De Potenza 11-speed groep moet de grote concurrent worden van Shimano’s Ultegra. Om meteen een pakkende entree te maken, kreeg de groep veel uiterlijke kenmerken van Campa’s topgroep Super Record Revolution 11+ mee. Het crankstel (754 gram) lijkt er als 2 druppels water op, maar ook de derailleurs (94 resp. 211 gr.) en de remhoeven (321 gr.), alsmede de shifters (370 gr.) ogen grotendeels hetzelfde. De laatste kregen een nieuw power shift mechanisme, lichtere schakelhendels en een verbeterde ergonomie, dankzij iets meer afgeronde toppen van de grepen. Ook de afschakelhendel, die bij Campagnolo aan de binnenzijde van de shifter zit, werd verfijnd om ook vanuit onderin het stuur gemakkelijker te kunnen afschakelen. Opschakelen kan met 3 posities tegelijk, afschakelen gebeurt klik voor klik, met de schakeltechnologie die ook voor de Revolution 11+ groep gebruikt wordt. De voorderailleur heeft daarbij een duidelijke trimfunctie in de vorm van een extra klik: één keer klikken en de kooi staat goed uitgelijnd voor een juiste kettingloop in de onderste regio van de cassette (kransjes 1-8), twee maal klikken en de bovenste regio (kransjes 4-11) wordt bediend. In de praktijk werkte dit prima, zo wees een testrit met veel klimwerk erin uit.

Ook aan de voorderailleur werd verbeterd. Een langere hefboom resulteert in een vlottere upshift (van 34 naar 50 of van 39 naar 53). Volgens Campagnolo schakelt de derailleur 10% sneller dan de grote concurrent (Ultegra, nvdr). Men ging dat na door in een labotest de tijd op te nemen.

De achterderailleur is een één-op-één kopie van de Revolution 11+ versie, zij het dat er ander materiaal werd gebruikt, te weten gedeeltelijk gesmeed aluminium en gedeeltelijk technopolymeer. Dankzij Embrace Technology maakt de ketting meer aansluiting met de tanden van elk kransje, hij ligt er als het ware meer ‘rond’, en een animatie tijdens de presentatie maakte dat mooi zichtbaar. Het logische gevolg is een constantere kettinglijn en een verhoogde duurzaamheid. Toch weer een knap staaltje innovatie uit Vicenza!

Vreemd genoeg dus geen schijfremmen bij deze nieuwe groep, al is Campagnolo daar al wel ruimschoots mee bezig. De profploegen Lotto-Soudal, Astana en Movistar hebben ondertussen al de beschikking over de Campy Tech Lab versies van disc-brakes, en de respectievelijke fietsen werden ons ook getoond. Maar voor consumenten zal het nog minstens een jaar vergen vooraleer de remmen beschikbaar zullen zijn. Uitvoerig testen en doortesten en opnieuw testen, dat is wat de prototypes te gebeuren staat, en Campagnolo bezwoer niet eerder naar de markt te zullen gaan dan wanneer de remmen 100% in orde en veilig zullen zijn.  

O ja, het complete gewicht van de groep is 2.303 gram en hij komt beschikbaar in een zwarte versie en in een zilverkleurige variant. De prijzen variëren van ongeveer 850 euro (met 12-27 cassette) tot 900 euro (11-32 cassette).

Shamal Ultra C17
Al meer dan 20 jaar in het programma, deze Shamal’s. Destijds was het volgens Campa het eerste complete wiel dat als eenheid werd ontworpen. Voorheen koos je zelf de naven, de velgen en de spaken en liet je een wiel ‘bouwen’. De laatste iteratie van de robuuste en succesvolle alleskunners krijgen nu een C17 profiel, ter onderscheid van de vroegere C15 breedte. Het past perfect in de trend van bredere banden. Nu 25 mm’s standaard lijken te worden, betekent een bredere velg dat de band niet meer als een ballon ‘uitpuilt’ naast de velgrand, maar dat hij ‘naadloos’ overvloeit met het velgprofiel. Prettig gevolg is dat zo’n systeem voelbaar beter rijdt. We reden ook op de nieuwe Shamal’s en de wegligging was duidelijk beter, het contactoppervlak groter, de stevigheid hoger. En dat voor slechts 1495 gram per set. Een aanrader voor wie een stijve, robuuste en kloeke wielenset zoekt, daar hadden we geen uren rij-onderzoek voor nodig.
Prijzen: 1.200 euro voor de draadbandversie, 1.250 euro voor de 2-Way Fit versie.

My Campy
De My Campy app begon als een ondersteunende app voor EPS, het elektronische schakelen van Campagnolo, maar werd het laatste half jaar uitgebouwd tot veelzijdig hulpmiddel bij het monitoren van de fietsen in je garage. Je kunt al je fietsen in de app invoeren en dan de onderdelen en de wielen die erin zitten benoemen. Door telkens je rit te registreren met behulp van de app houd je overzicht over het aantal schakelbewegingen, het verzet wat je op welk moment trapte, etc. De app kan meldingen geven wanneer bepaalde onderdelen onderhoud nodig hebben en houd natuurlijk ook bij hoeveel kilometer je spullen op hun eigen teller hebben.

De app staat nog in de kinderschoenen en in één testrit konden we onmogelijk alle functionaliteiten doorgronden. Maar dat Campagnolo hiermee alvast op het goede spoor richting toekomst zit, moge duidelijk zijn! (RVS)